16820

Besparen op je energiekosten? Wij geven je tips

Warmte, licht en gas zijn een eerste levensbehoefte. Helaas lopen de energiekosten de laatste maanden erg op en wordt het voor sommige huishoudens steeds lastiger om rond te komen. Wat kun je doen om deze kosten zo laag mogelijk te houden, zonder meteen te moeten investeren in dure zonnepanelen of isolatie? Wij geven je tips om nu al te besparen op je energiekosten.

Thermostaat
Het grootste deel van de energierekening bestaat uit de kosten voor verwarming, maar de juiste temperatuur in huis is natuurlijk erg belangrijk. Toch kan je hier goed op besparen door er op een goede manier mee om te gaan. Allereerst is het handig om een slimme thermostaat aan te schaffen. Deze kan automatisch de verwarming hoger of lager zetten, op de momenten die jij van tevoren hebt ingesteld. Je krijgt een beter inzicht in je verbruik en zal nooit meer vergeten om je verwarming lager te zetten wanneer je de deur uit gaat.

Zet de verwarming als je weg bent op 15 graden. Wanneer je dan thuis komt en de verwarming naar bijvoorbeeld 19 graden zet, voelt dit al meteen een stuk warmer aan. Wanneer je de verwarming bij afwezigheid op 19 graden zet, zul je ‘m nog hoger moeten zetten wanneer je weer thuis bent. Dit wordt dan dus meteen een stuk duurder. De verwarming één graad lager zetten, kan ongeveer €90 per jaar schelen. Hier kun je dus goed op besparen!

Licht
Één op de tien Nederlanders doet het licht niet uit wanneer zij een kamer verlaten. Probeer er een gewoonte van te maken om dit wel te doen. Een simpele aanpassing, die wel degelijk invloed kan hebben op de energierekening. Gebruik daarnaast zo weinig mogelijk grote lichten, deze verbruiken meer. Ook is het verstandig om je lampen te vervangen met een spaar- of ledlamp. Met een LED lamp bespaar je gemiddeld 85% elektriciteit ten opzichte van een gloeilamp. Daarnaast gaat deze ook een stuk langer mee!

 

Water
Verwarmen van water zorgt voor veel energieverbruik. Douchen zorgt zelfs voor 80% van het totale warme waterverbruik in een huishouden. Daar valt dus het meest te besparen. Probeer niet al te lang te douchen en doe de kraan uit wanneer je je haar of lichaam inzeept. Ook kan je een waterbesparende douchekop aanschaffen. Deze laat per minuut minder water door, waardoor je dus minder water verbruikt. Was je handen bijvoorbeeld ook niet met warm water en draai de kraan dicht wanneer je je tanden poetst.

Apparaten
Als laatste valt er vaak ook op elektrische apparaten in huis te besparen. Ga bijvoorbeeld slim om met de wasmachine en de droger: Gebruik deze in de avonden voor de eventuele goedkopere tarieven, gebruik de droger vaker achter elkaar zodat deze de warmte niet verliest, was op 30 graden en draai alleen wasjes als de trommel helemaal vol is. Trek stekkers uit de stopcontacten van apparaten en opladers die niet worden gebruikt of schaf stekkerdozen aan die je gemakkelijk aan- en uit kunt zetten. Let daarnaast bij aanschaf van nieuwe apparaten ook op het energielabel en probeer te gaan voor de meest zuinige (minimaal A+).

Beeld: Shutterstock by: Alexander Raths | Bron: woonbewust.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes