17004

Ben je ook bang van spinnen? Dit is waarom

Ben je ook bang van spinnen? Dit is waarom. Er zijn veel mensen die op een stoel gaan staan bij de gedachte dat er een spin in de woonkamer zit. Hoe komt het dat er zo veel mensen bang hebben van spinnen? En wat kan je er eventueel eraan doen?

Genetisch bepaald
Het is gedeeltelijk genetisch bepaald dat we bang zijn van sommige dingen zoals spinnen maar ook hoogtes of water. Je hoeft niet per se een negatieve ervaring gehad hebben om ergens bang van te zijn. Maar we houden onze angst wel zelf in stand. Wanneer je een licht angstig gevoel krijgt van spinnen, ga je in ’t vervolg situaties vermijden of beïnvloeden om dat angstige gevoel te vermijden. Je gaat bijvoorbeeld zelf niet meer naar de schuur of kelderen als er een spin zit, maar je vraagt iemand anders deze weg te halen. Dat gaat je angst bevestigen en er voor zorgen dat je dat altijd gaat doen. Je krijgt het gevoel dat als je dat niet doet, er iets erg zou kunnen gebeuren.

Voorouders
Toen onze voorouders nog op de steppes leefden schrokken ze op dezelfde manier als wij dat nu doen. Dat komt doordat je ogen een signaal doorgeven aan de amygdala, dit is een gebied in je hersenen dat een lichamelijke reactie in werking zet waardoor je eventueel kan vluchten voor gevaar.

Kan je er af komen?
Maar er is goed nieuws: je kan van je angst af komen. Het belangrijkste is dat je dat in een veilige omgeving doet. Vervolgens moet je, stapje voor stapje, positieve ervaringen opdoen met je angst. Je moet het gevoel dat er iets zou misgaan wanneer je wegloopt, leren tegenspreken. Er bestaan speciale workshops om van deze angst af te komen. Overigens werkt het averechts als mensen je onverwacht confronteren met een foto van een grote spin of een echte spin. Dit vergroot je angst alleen maar.

Beeld: Shutterstock door: novama | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes