17801

Bedwantsen in opkomst: zo bestrijd je ze!

Bedwantsen zijn hele kleine insecten die leven van het bloed van mensen. Als de beestjes bijten ontstaan er ronde bultjes op de huid die erg kunnen jeuken. De favoriete plek van de bedwants is, de naam verklapt het al, het bed! Ze komen vooral voor in hotelkamers. Bedwantsen in opkomst: zo bestrijd je ze!

Wat zijn bedwantsen?
Bedwantsen, kleine zesbenige wezens met een plat en ovaal lichaam. Ze vertonen een variatie aan kleuren, van een bleke witte kleur tot warm roodbruin. Hun afmetingen schommelen doorgaans rond de 6 mm, met uitschieters tussen 4,5 en 9 mm. Ze houden niet van licht, wel van warmte en uitgeademde lucht. Hun meest actieve periodes bevinden zich in de avond en nacht. Bedwantsen zijn aangewezen op het eten van menselijk en dierlijk bloed.

Plaag
Als er een boel bedwantsen in je huis zijn, dan noemen we dat een plaag. Je kan zo’n plaag herkennen aan donkere of zwarte vlekken bij de rand van je matras. Dit zijn vlekken van de ontlasting van de diertjes. Ze hebben ook een eigenaardige geur – sommige mensen vinden dat ze ruiken naar zoete amandelen of koriander, terwijl anderen denken dat ze ruiken als vieze was. Maar…. wees gerust: ze kunnen geen enge ziektes op mensen overdragen.

Hoe en wie kunnen gebeten worden en wat zijn de symptomen hiervan?
Iedereen kan door bedwantsen gebeten worden, maar mensen die vaak reizen hebben meer kans op beten. Bedwantsen houden van warmte en kunnen in je bagage, kleren en zelfs je laptop kruipen. Zo kunnen ze ongemerkt met je meereizen. Als je op nieuwe plekken, zoals hotels aankomt, verstoppen ze zich in spleten en kieren in bedden, matrassen, kasten, achter schilderijen en zelfs onder behang. De beestjes zijn moeilijke te zien en de kleine bijtwondjes kunnen zeer vervelend zijn. Meestal worden mensen gebeten tijdens hun slaap. De bultjes kunnen dagenlang jeuken, maar gaan na een paar weken vanzelf weg en laten geen littekens achter.

Hier zijn enkele stappen om bedwantsen te voorkomen en aan te pakken:

  1. Als je na een reis twijfels hebt, pak dan je koffer buiten uit.
  2. Controleer onmiddellijk de naden van je koffer op bedwantsen.
  3. Als je van plan bent om je koffer buiten te laten staan, bedenk dan dat bedwantsen tot wel een jaar zonder voedsel kunnen overleven. Ze kunnen dus de buitentemperaturen doorstaan.
  4. Was besmette of verdachte kleding op 60 graden. Zorg ervoor dat je de kleding eerst in een goed afsluitbare zak verpakt voordat je het naar de wasmachine brengt om te voorkomen dat bedwantsen zich verspreiden.
  5. Als bepaalde kledingstukken niet op hoge temperaturen gewassen kunnen worden, kun je overwegen ze enkele dagen in te vriezen op minstens -14 graden Celsius. Dit kan bedwantsen effectief doden.
  6. Koopt je gebruikte kleren of spullen? Controleer deze dan op bedwantsen. Doe dit ook als je gebruikte houten meubels koopt. De beestjes kunnen in kleine barsten in het hout zitten.

Beeld: Shutterstock by: Pavel Krasensky|  Bron: rivm, thuisarts  |  Powered by: Sendt

 

Meer tips en weetjes