16919

Autopech in het buitenland. Wat nu?

Autopech of een ongeval in het buitenland? Denk dan aan het volgende:

Neem het ‘Europees schadeformulier’ mee. De indeling en vragen zijn in alle landen gelijk. Bezitters van een smartphone kunnen ook het formulier ‘Mobielschademelden’ downloaden in de Apple App Store of Google Play.

Blijf op de plaats van het ongeval, want doorrijden is strafbaar.

Waarschuw de politie. Vraag, als er proces-verbaal wordt opgemaakt, een afschrift of noteer naam en adres van de politie-instantie.

Noteer de namen en adressen van de mensen die getuige waren van de aanrijding

Maak foto’s van de situatie.

Neem de gegevens van de groene kaart van de tegenpartij over. Als deze de kaart niet bij zich heeft, noteer dan in ieder geval naam, adres, merk en type auto, kenteken en verzekeringsgegevens.

Neem een creditcard mee! Zonder creditcard is het in veel landen vrijwel onmogelijk een vervangende auto mee te krijgen. De alarmcentrale kan de auto wel regelen, maar de creditcard is nodig voor de borg. De huurauto komt op jouw naam te staan.

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Deze biedt meestal juridische hulp na autopech onderweg in het buitenland. Noteer het nummer van het proces-verbaal en de rechtbank waar het naartoe gaat. Je kunt vooraf adressen of telefoonnummers opvragen.

Neem contact op met de alarmcentrale van je verzekering.

Bron: Consumentenbond | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes