17774

Ashwagandha: Hype of helende kracht?

Ashwagandha is trending op sociale media, maar is het echt zo geweldig als beweerd wordt? Laten we de voor- en nadelen bekijken van dit kruid, ook wel bekend als “Indiase ginseng” of “winterkers,” dat al duizenden jaren wordt gebruikt in Ayurvedische geneeskunde.

Voordelen van Ashwagandha

  1. Stressvermindering: Veel mensen prijzen ashwagandha om zijn stressverlagende eigenschappen. Het kruid zou kunnen helpen om de dagelijkse stress beter het hoofd te bieden.
  2. Verhoogd libido: Sommigen beweren dat ashwagandha hun libido heeft verbeterd, wat gunstig kan zijn voor je liefdesleven.
  3. Angstverlichting: Er wordt gezegd dat ashwagandha kan helpen bij het verminderen van angstgevoelens en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

 

Nadelen en overwegingen

  1. Onbewezen claims: Het grootste nadeel is dat veel van deze gezondheidsclaims niet wetenschappelijk zijn bewezen. Ashwagandha valt niet onder dezelfde strenge regels als vitamines en mineralen.
  2. Niet voor iedereen: Ashwagandha wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen die schildkliermedicijnen gebruiken of antidepressiva nemen.
  3. Withaferine A: Let op withaferine A, een stof die vooral in de bladeren voorkomt en in grote hoeveelheden giftig kan zijn voor je lichaamscellen.

Hoewel ashwagandha zeker voordelen kan hebben, is het cruciaal om de mogelijke risico’s en voordelen af te wegen voordat je het aan je dagelijkse routine toevoegt. Raadpleeg altijd een arts of deskundige voordat je nieuwe supplementen probeert.

Beeld: Shutterstock by: Eskymaks |  Bron: Radar  |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes