19253

Alternatieven om toch 10.000 stappen te halen

Een wandeling in de buitenlucht is vaak minder aantrekkelijk, vooral in de eerste maanden van het jaar wanneer het meestal extra druk is in de sportschool. Maar wist je dat er genoeg andere manieren zijn om 10.000 stappen te zetten als je niet genoeg tijd hebt voor een wandeling?

Hoeveel stappen moet je dagelijks zetten?
Wat het ideale aantal stappen per dag is, blijft enigszins een kwestie van wie je het vraagt. Volgens Healthline zou je bijvoorbeeld tot je zestigste moeten streven naar 8.000 tot 10.000 stappen per dag, terwijl zestigplussers tussen de 6.000 en 8.000 stappen zouden moeten halen.

Richtlijnen Gezondheidsraad
Toch is het stappendoel misschien niet eens het belangrijkste. Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad zou je wekelijks minimaal honderdvijftig minuten matig intensief moeten bewegen. Als je dit over de week verdeelt, komt dat neer op dertig minuten per dag. Zo heb je zelfs twee rustdagen over, of dagen om aan krachttraining te doen.

Zo bereik je toch 10.000 stappen
Of je stappendoel nu 10.000 stappen of minder is, het kan soms een uitdaging zijn om dit te halen. Heb je gemerkt dat een wandeling er op een dag echt niet in zit? Geen zorgen, er zijn ook andere manieren om toch je stappendoel te bereiken zoals je hieronder kunt lezen.

Rondje hardlopen
Het is misschien voor de hand liggend, maar rennen is sneller dan wandelen. Op die manier kun je in korte tijd een grotere afstand afleggen en dus meer stappen zetten. Dat kan handig zijn als je je stappendoel wilt halen.

Traplopen
Hoewel de lift verleidelijk is, kun je die beter vermijden als je je stappendoel wilt halen. Kies in plaats daarvan voor de trap; dit zet je lichaam meteen aan het werk. Volgens Runner’s World is traplopen een uiterst effectieve vorm van beweging. Het kost namelijk twee keer zoveel energie als wandelen op een vlakke ondergrond, waardoor je dubbel zoveel calorieën verbrandt. En dit geldt niet alleen voor het omhoog lopen van de trap; ook het afdalen is effectiever dan wandelen op een plat oppervlak. Onderzoekers hebben vastgesteld dat vijf keer een trap met vijftig treden op en af lopen hetzelfde effect heeft als het zetten van 10.000.

Combineer openbaar vervoer met wandelen
Hoewel het comfortabel is om met de bus te reizen, zet je niet veel stappen terwijl je zit. Probeer eens een halte verder te lopen voordat je instapt. Is het daar te druk? Loop dan naar een halte vóór je gebruikelijke instapplaats voor extra stappen en een rustigere plek. Je kunt ook een halte eerder uitstappen. Terwijl je wacht op de bus, trein of tram, kun je rondlopen op het perron of een paar keer de trap op en af gaan om je stappendoel te halen.

Maak een omweg
In plaats van je gebruikelijke route te nemen, maak een kleine omweg als je boodschappen doet door een blokje om de winkel te lopen. Of kom iets eerder aan bij de kinderopvang wanneer je de kleinkinderen ophaalt en maak een rondje om het gebouw. Deze korte wandelingen lijken misschien klein, maar ze voegen waardevolle extra stappen toe.

Beeld: Shutterstock by: Monkey Business Images| Bron: margriet| Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes