Aanhoudende vermoeidheid? Dit kun je er aan doen

‘s Ochtends opstaan en nog steeds vermoeid zijn of toch nog even dat extra kopje koffie drinken om goed wakker te worden. We herkennen het waarschijnlijk allemaal. Toch zijn deze klachten niet normaal en zou je bij aanhoudende vermoeidheid de oorzaak moeten achterhalen. Zowel voor je gezondheid als je productiviteit is dit erg belangrijk. Heb jij ook last van aanhoudende vermoeidheid? Dit kun je er aan doen.

Na een drukke dag, een korte nacht of avondje uit zijn we allemaal wel eens moe. Deze “alledaagse” vermoeidheid komt vaak voor en hier herstellen we ook snel van. Wanneer je vermoeidheid langer duurt en niet zomaar verdwijnt is dit een heel ander verhaal. In dat geval is het verstandig je klachten serieus te nemen en te onderzoeken waar deze vermoeidheid vandaan komt. Wij geven je meerdere, mogelijke oorzaken.

Slaaptekort
Wanneer je lang genoeg hebt geslapen, voel je je overdag ook minder moe. Je hebt een betere concentratie en kunt informatie beter verwerken. Je hersenen hebben minimaal 7 uur nodig om te ‘reinigen’ en op te laden. Het is dus belangrijk om minimaal 7 uur per nacht te slapen. Zorg ervoor dat je kamer goed donker is, creëer een goed slaapritme en vermijd cafeïne vlak voor het slapen gaan.

 

Bloedarmoede
De bekendste oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort. IJzer is een erg belangrijk mineraal, omdat het zorgt voor het transporteren van zuurstof. Lukt dit niet goed, dan kan je last krijgen van o.a. vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Slaap je genoeg en heb je het idee dat jouw vermoeidheid ergens anders vandaan komt, is het misschien verstandig om een keer een bloedonderzoek te doen bij de huisarts. Overigens kan een tekort aan andere vitaminen en mineralen ook vermoeidheid veroorzaken, dit kan je dan meteen uit laten zoeken.

Drinken
Genoeg drinken op een dag is voor veel processen in je lichaam belangrijk, maar kan er ook voor zorgen dat je je minder moe voelt. Uit onderzoek blijkt dat lichte uitdroging al een negatief effect heeft op verschillende functies in je hersenen. Een simpele manier om te zien of je genoeg hebt gedronken, is om te kijken naar de kleur van je urine. Hoe lichter, hoe beter. Wacht niet totdat je dorst krijgt, maar probeer de hele dag door te drinken. Als je dorst krijgt, is dit eigenlijk al een acuut signaal. Je lichaam haalt dan water uit je weefsels, waardoor je sneller moe wordt.

Beeld: Shutterstock by: Sebra | Bron: holistik.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes