17543

7 tips om je schermtijd te verminderen

We kunnen er niet omheen: we besteden veel tijd aan onze telefoon. We checken social media, beantwoorden appjes, kijken naar video’s, en voor we het weten zijn we uren verder. Maar wat als we die uren zouden besteden aan iets anders? Hier zijn 7 tips om je schermtijd te verminderen.

Stel een maximale schermtijd per app in
Sommige apps zoals social media zijn verleidelijk om in te blijven scrollen. Stel daarom een maximale schermtijd in voor elke app. Zo word je je bewuster van hoeveel tijd je aan elke app besteedt en kun je een duidelijke grens aangeven. Je kunt dit doen via de schermtijd instellingen op je telefoon.

Bepaal wat je wilt doen met de extra tijd
Stel je kunt 2 uur per dag die je normaal aan je telefoon besteedt, nu besteden aan iets anders. Wat wil je doen met de extra tijd? Heb je daar een plan voor? Dit kan je motiveren om minder vaak je telefoon te pakken en aan je doel te werken.

Verwijder onnodige apps
Verwijder apps die je niet vaak gebruikt of waar je niet veel plezier uit haalt. Zo voorkom je dat je ze opent uit automatisme en verminder je de verleiding om je telefoon te gebruiken.

Leg je telefoon weg op bepaalde momenten
Wanneer je bezig bent met vrienden of aan een project werkt, leg je telefoon dan weg en zet hem buiten beeld. Zo word je niet verleid om je telefoon te gebruiken en kun je genieten van het moment.

 

Zet meldingen uit
Meldingen kunnen afleidend zijn en je uit je concentratie halen. Zet daarom meldingen uit van apps die niet urgent zijn. Je kunt ook de ‘niet storen’-modus inschakelen tijdens bepaalde momenten van de dag.

Maak gebruik van schermloze momenten
Gebruik schermloze momenten om te ontspannen en je te concentreren op andere activiteiten. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling, bij het ontbijt, of voordat je gaat slapen. Zo verminder je je schermtijd en zorg je voor meer rust.

Zorg voor alternatieven
Zorg voor alternatieven om je schermtijd te verminderen. Lees bijvoorbeeld een boek, doe een hobby, ga sporten, of ga naar buiten. Zo voorkom je dat je terugvalt in oude gewoonten.

Kortom, het verminderen van je schermtijd kan bijdragen aan een gezonder en productiever leven. Gebruik deze tips om je schermtijd te verminderen en meer tijd te besteden aan andere activiteiten.

Meer tips en weetjes