17183

6 tips voor een schonere was

6 tips voor een schonere was. Met deze 6 tips heb je altijd het beste en schoonste resultaat als je gaat wassen. Wij zetten ze op een rijtje.

1. Was sorteren op kleur
Voor de beste wasresultaten, is het beter om gelijkaardige kleuren samen te wassen. Dit geldt ook voor stoffen trouwens. Was bijvoorbeeld al je donkere truien samen maar ook al je spijkerbroeken samen. Sowieso was je witte was altijd apart, voor een stralend wit resultaat.

2. Nieuwe kleren apart
Indien je nieuwe kleren gekocht hebt, was je ze het beste ook even apart. Nieuwe kleren geven gemakkelijk nog wat kleur af, wat voor plekken kan zorgen op je andere kleren. Het is ook altijd aan te raden om nieuwe kleren eerst te wassen, voordat je ze draagt.

3. Hoeveelheid wasmiddel
Iets wat we vaak verkeerd doen, is de hoeveelheid wasmiddel inschatten. We gebruiken vaak veel te veel wasmiddel, wat noch goed is voor het milieu, noch voor je portemonnee, noch voor je was. Lees altijd aandachtig op de verpakking van je wasmiddel hoeveel je ervan moet gebruiken. Indien je je hier geen zorgen meer over wil maken, kan je ook kiezen voor een wasmachine met automatische dosering.

4. Programma kiezen
Niet alleen het wasmiddel, maar ook het wasprogramma is van belang voor een superschoon resultaat. Het juiste programma kiezen, doe je door deze vragen te beantwoorden:
Vanaf welke temperatuur is mijn wasmiddel effectief? Dat is de minimumtemperatuur van mijn programma.

Uit welke stof bestaat mijn wasgoed voornamelijk?

Wat is de minimumtemperatuur van mijn programma?

Uit welke stof bestaat mijn wasgoed voornamelijk?

5. Een schone wasmachine
Indien je wasgoed soms stinkt na het wassen, of een vieze geur begint te krijgen, is het misschien teken dat je wasmachine niet schoon is aan de binnenkant. Zeepresten blijven soms in het rubber rond de trommel plakken, waardoor er schimmels ontstaan. Deze schimmels, zorgen vervolgens voor de nare geurtjes. Wat je hieraan kunt doen? Maak regelmatig je trommel aan de binnenkant en alle rubber rondom schoon. 1x per maand kan je ook je wasmachine met wat azijn of soda op het warmste programma draaien.

6. Hardnekkige vlekken
Heb je last van hardnekkige vlekken die niet willen weggaan uit je kleren, zelfs niet na het wassen? De gouden tip tegen vlekken, is om de vlekken (zo snel mogelijk) te behandelen voordat je ze in de wasmachine wast. Er zijn heel wat vlekkenverwijderaars op de markt, zelfs milieuvriendelijke. Gebruik wat van je vlekkenverwijderaar zoals het op de verpakking aangegeven wordt en was die vervolgens met je wasgoed me

Beeld: Shutterstock door: Evgeny Atamanenko | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes