17320

5 tips om je kerstspullen overzichtelijk op te ruimen

Voor je het weet is het alweer voorbij. De feestdagen achter de rug en tijd om te beginnen met opruimen en je huis weer spik en span te maken voor het nieuwe jaar. Of je er nou zin in hebt of niet, je komt er waarschijnlijk niet onderuit. Wij geven je tips om het je zo makkelijk mogelijk te maken. 

 1. Kerstlampjes
  Eén van de meest irritante dingen van kerstspullen opruimen is natuurlijk het opbergen van de lampjes. Hoe zorg je er nou voor dat je ze zo oprolt dat je ze volgend jaar zonder al te veel knopen makkelijk uit elkaar kan halen? Daar hebben wij wat op: gebruik een oude kledinghanger of een stevig stuk karton en wikkel je kerstverlichting eromheen. Zo heb je volgend jaar al één zorg minder!
 2. Haakjes voor de kerstballen
  Een groot mysterie. De haakjes waarmee je de kerstballen ophangt, lijken op de één of andere manier altijd verdwenen te zijn als je je kerstspullen weer uit de kast haalt. Het beste is om bij het opruimen de haakjes van de kerstballen af te halen en deze in een apart doosje te bewaren. Misschien iets meer moeite, maar het bespaart je het jaar erop veel zoekwerk of zelfs aanschaffen van nieuwe haakjes.


 3. Kerstballen bewaren
  Mocht je dit jaar nieuwe kerstballen hebben aangeschaft, dan heb je hopelijk het doosje bewaard. Heb je dit niet? Geen probleem. In dat geval heb je vast een eierdoos in huis. Dit is namelijk een ideaal middel om te zorgen dat je kerstballen niet kunnen breken of kunnen rollen.  Waarschijnlijk passen niet al je kerstballen hier in. Voor de overige ballen raden we je aan deze in dik papier te wikkelen. Een mooie manier om je krantenpapier, folders of gebruikt inpakpapier een tweede leven te geven. Extra tip: op deze manier kan je ze ook nog eens op kleur of soort sorteren, om het je volgend jaar nóg makkelijker te maken.
 4. Kerstboom
  Misschien het minst leuke klusje en soms zelfs eentje waar veel extra rotzooi bij komt kijken. Niet nodig. Pak er een oud kleed bij, leg het op de grond en zorg ervoor dat je je kerstboom van top tot stam inwikkelt. Zo kun je het groene gevaarte zonder te veel rondslingerende dennennaalden naar buiten vervoeren. Tot 11 januari kun je het in veel gemeentes bij de grofcontainers zetten. Mocht je de kerstboom langer laten staan, dan is het verstandig om je gemeente te raadplegen wat te doen met je groen.
  Heb je een kerstboom met kluit, dan kun je ‘m een plek in de tuin geven. En een kunstkerstboom? Die kun je in de aankoopdoos terugstoppen of je bindt de kerstboom samen met een riem (of twee). Scheelt veel ruimte.
 5. Label je kerstboxen
  Wel zo handig als voorbereiding op kerst 2023: schrijf op de doos wat er precies in zit. Zo kan je jezelf voor komende kerst veel gezoek besparen. Heel eenvoudig, maar zeer effectief!

Beeld: Shutterstock door: pkajak201 | Bron: RTLnieuws | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes