17449

4 tips om je gehoor te beschermen

Je gehoor is superbelangrijk. Het laat je niet alleen genieten van muziek en natuurgeluiden, maar zorgt ook voor jouw veiligheid en gevoel van richting. Helaas vergeten veel mensen om hun gehoor te beschermen en realiseren ze zich niet hoeveel schade ze aanrichten met dagelijkse gewoontes. Wij geven je vier tips om gehoorschade tegen te gaan.

Lawaai
Gehoorschade door teveel lawaai is tegenwoordig de grootste oorzaak van gehoorproblemen. Ondanks dat lawaai eigenlijk niet te vermijden is in het dagelijks leven, kan je hier toch wat aan doen om het te beperken. Zo kan je gehoorbescherming gebruiken op je werk als het daar te lawaaierig is of niet te lang in lawaaierige omgevingen blijven zitten. Ook is het belangrijk om bij het luisteren van muziek niet te lang aaneengesloten naar harde muziek te luisteren.


Koptelefoons
Als je langere tijd per dag een hoofdtelefoon gebruikt, kan dit leiden tot onherstelbare gehoorschade, tinnitus, hoofdpijn of irritatie. Dit komt doordat de hoofdtelefoon geluidsgolven met een hogere intensiteit in het oor veroorzaakt, waardoor de gehoorcellen die het geluid moeten verwerken overbelast raken en beschadigd kunnen worden. Ongeveer 5% van de gevallen van doofheid komt door foutief gebruik van hoofdtelefoons. Om problemen te voorkomen, kun je het beste de volgende preventieve maatregelen nemen: gebruik over-ear koptelefoons, vermijd het gebruik van hoofdtelefoons langer dan een uur achter elkaar en houd het volume onder de 60 decibel.

Wattenstaafjes
We doen het waarschijnlijk allemaal, maar het schoonmaken van je oren met wattenstaafjes kan echt voor problemen zorgen. Het is beter om alleen de buitenkant schoon te maken en nooit iets in je oor te stoppen. Als je toch hulp nodig hebt bij het schoonmaken van je oren, kan je het beste naar een audicien of oorarts gaan.

Als laatste is het slim om regelmatig naar een audicien te gaan. Zo kan gehoorverlies in een vroeg stadium worden opgemerkt en behandeld. Gehoorverlies gebeurt vaak heel geleidelijk en zonder dat je het door hebt, dus een beetje extra hulp kan geen kwaad!

Beeld: Shutterstock by: Marina Demeshko  |  Bron: Schoonenberg  |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes