16793

4 redenen waarom je elke dag havermout zou willen eten

De dag starten met een lekker bakje havermout, versiert met bosbessen, bananen en een beetje kaneel. Dat klinkt natuurlijk erg lekker. Maar naast dat het erg lekker is, is het ook nog eens mega gezond. Waarom zou je elke dag havermout moeten eten? Wij leggen het uit.

Verlaagt cholesterolgehalte
In havermout zitten veel beta-glucanen. Dit zijn oplosbare vezels die de opname van vet en cholesterol remmen. Ze helpen bij het verlagen van (slechte) LDL-cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziekten weer verlaagt. Daarnaast verbeteren beta-glucanen de respons van je immuunsysteem op virussen en bacteriële infecties. Alleen om die reden zou je al meer havermout willen eten!

Verlaagt risico op diabetes en kanker
Havermout is een bron van magnesium en rijk aan complexe koolhydraten en vezels, wat een zeer positief effect heeft op de bloedspiegel. Daarmee verlaagt het het risico op diabetes. Daarnaast bevatten ze lignanen. Dit zijn krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen, ontstekingsremmend werken en zo helpen bij het voorkomen van kanker.

Bevat veel eiwitten
Belangrijkste bouwstoffen van elke (spier-)cel in ons lichaam. Havermout bevat meer eiwitten dan andere granen, 15 gram eiwitten per 100 gram havermout.

Verminderd hongergevoel
Havermout is erg verzadigend. Je zit langer vol, de koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen door je lichaam. Voorkomt dat je sneller trek krijgt of last krijgt van een hongergevoel.

Recept
Havermout is op veel verschillende manieren te bereiden. De basis is altijd ongeveer 40 gram havermout en 100-200 ml (plantaardige) melk. Verwarm dit in een pannetje circa 2-5 minuten. Hier kun je dan allerlei verschillende fruitsoorten, kruiden of andere ingrediënten aan toevoegen. Hierbij ons favoriete recept:

40 gram havermout

200 ml (kokos-, haver- of amandel-) melk

1 appel (in kleine stukjes gesneden)

1 eetlepel rozijnen

1 theelepel kaneel

Optioneel: 1 eetlepel chiazaad, honing

Beeld: Shutterstock by: Alberto Duran | Bron: holistik.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes