Wat als je vliegtuigmodus niet aanzet in het vliegtuig?

De meeste luchtvaartmaatschappijen vragen je om vlak voor het opstijgen je smartphone in de vliegtuigmodus te zetten. Maar wat gebeurt er als je dat niet doet?

Aanlaten was vroeger verboden
Vroeger was het verboden om een mobiele telefoon aan te laten staan tijdens een vlucht, maar sinds 2014 staan de regels van de European Aviation Safety Agency toe dat smartphones aan blijven zonder vliegtuigmodus. Toch wordt vaak nog gevraagd de vliegtuigmodus te activeren. Dit komt deels door een onderzoek uit 2003, waaruit bleek dat telefoons mogelijk gps-systemen in de cockpit kunnen storen. Of dit daadwerkelijk ongelukken heeft veroorzaakt, is nooit bewezen. De apparatuur in vliegtuigen is sindsdien verbeterd en beter beschermd tegen storingen. Je smartphone zal waarschijnlijk geen problemen veroorzaken met de sensoren in de cockpit, maar de vliegtuigmodus helpt wel om andere mogelijke verstoringen te voorkomen.

Goed voor de batterij van je telefoon
Je smartphone blijft altijd zoeken naar een mobiel netwerk, maar op de hoogte waarop vliegtuigen zich bevinden, is er geen bereik. Hierdoor blijft je telefoon tevergeefs zoeken en versterkt het zijn signaal. Dit constante zoeken kost veel energie, waardoor je batterij sneller leegraakt dan normaal. Door de vliegtuigmodus in te schakelen, bespaar je stroom en heb je meer batterij over als je weer landt.

Doe het voor je provider, niet voor de piloot
Een telefoon die voortdurend naar verbinding zoekt, kan problemen veroorzaken voor telecommasten. Tijdens het opstijgen vlieg je snel van het ene bereik naar het andere, waardoor je telefoon steeds korte verbindingen maakt voordat het weer wegvalt.
In een vliegtuig vol smartphones kan dit het netwerk van een telecomprovider onnodig belasten. De masten blijven proberen je locatie te volgen terwijl je continu van gebied wisselt. Dus hoewel je de piloot geen last bezorgt, hebben providers zoals Odido, KPN en Vodafone er wél last van.

Beeld: Shutterstock by: tete_escape | Bron: nu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes