Tips voor als je wilt sporten met warm weer

Met temperaturen die dit weekend boven de 25 graden uitkomen, kan sporten een stuk zwaarder aanvoelen. Toch wil je misschien graag buiten actief blijven. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken, en vooral: hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt?

Ochtend of avond
Om te beginnen is het essentieel om te vermijden dat er gesport wordt op de heetste of meest benauwde momenten van de dag. Het is daarom aan te raden om vroeg in de ochtend of later op de avond te gaan, wanneer de temperatuur wat aangenamer is.

Kledingkeuze
Daarnaast zijn er enkele punten om rekening mee te houden voordat er gesport wordt. De keuze van kleding speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol. Katoen biedt betere ventilatie dan synthetische materialen. In vochtige omstandigheden verdampt zweet minder snel, waardoor het lichaam minder goed kan afkoelen. Daarom is het verstandig om niet alleen ademende stoffen te dragen, maar ook materialen die vocht goed afvoeren, zodat zweet sneller kan verdampen.

Zonnebrand
Ten slotte is het belangrijk om bij buitensporten de onbedekte huid goed in te smeren met zonnebrandcrème.

Drink voldoende
Het is belangrijk om voldoende te drinken, en dat begint al voordat er met de eerste oefeningen wordt gestart. Drink van tevoren genoeg water en controleer je vochtbalans door naar je urine te kijken. Licht en helder urine wijst op voldoende hydratatie, terwijl donkere urine een signaal is dat er meer vocht nodig is.

Neem pauzes
Daarnaast is het essentieel om goed naar het eigen lichaam te luisteren bij warm of benauwd weer. Voelt het niet goed, neem dan gas terug of stop even. Tijdens het sporten, bijvoorbeeld in de sportschool, kan er meer rust genomen worden tussen de sets door. Het is normaal dat de prestaties op een warme of vochtige dag wat minder zijn dan wanneer het koeler is. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden, vooral bij regelmatig sporten. Begin daarom rustig en vermijd bij hoge temperaturen en vochtigheid meteen op maximale intensiteit te trainen.

Let hier op bij veel zweten
Om het maximale uit een training te halen, is het belangrijk om constant aandacht te besteden aan de vochtbalans. Bij intensieve inspanning, zeker bij hogere temperaturen, gaat er veel vocht verloren. Naast vocht verlies je bij het zweten ook elektrolyten, zoals calcium en magnesium, die essentieel zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Het is belangrijk om deze mineralen aan te vullen, wat zowel voor, tijdens als na de training kan gebeuren. Ze zijn verkrijgbaar in tablet- of poedervorm bij de drogist. Na een intensieve training is het verstandig om geleidelijk af te bouwen. Verminder de intensiteit, zoals het afwisselen van hardlopen met een stukje wandelen, of sluit een krachttraining af met een cooling-down, bijvoorbeeld door rustig uit te lopen op de loopband. Een geleidelijke overgang van een hoge hartslag naar rust is beter voor het lichaam.

Douchen
Na het uittrekken van de hardloopschoenen is de verleiding groot om onder een koude douche te stappen, maar dit is niet de beste keuze. Een lauwe douche is veel effectiever, omdat het de bloedvaten minder laat samentrekken, waardoor het lichaam de warmte beter kan afvoeren. Naast een lauwe douche kan het nuttig zijn om het lichaam van binnenuit te koelen. Denk aan het drinken van koude drankjes, het eten van waterijsjes, of zelfs een slush. Ook een isotone sportdrank kan helpen. Deze drankjes bevatten 4 tot 8 procent koolhydraten, wat neerkomt op 4 tot 8 gram suikers per 100 ml, en helpen effectief de vochtbalans van het lichaam te herstellen. Het is daarnaast belangrijk om iets te eten om de voedingsstoffen aan te vullen die tijdens het sporten zijn verbruikt.

Beeld: Shutterstock by: PeopleImages.com – Yuri A | Bron: nu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes