19399

Zo voorkom je zweetplekken onder je oksels op kantoor

Een zweetdruppel die over je rug loopt, klamme handen of natte oksels? Veel mensen schamen zich voor zweten en willen dit het liefst zoveel mogelijk vermijden. Nu de warme er aan komt, wordt dit alleen maar erger. Zo voorkom je zweetplekken onder je oksels op kantoor.

Stijging lichaamstemperatuur 
Zweten is een natuurlijk proces waarmee je lichaam zich afkoelt. Normaal gesproken blijft je lichaamstemperatuur rond de 37 graden Celsius. Maar als het warm is of je inspanning levert, kan je lichaamstemperatuur stijgen.

Afkoelen door te zweten
Wanneer je lichaam opwarmt, stuurt de hypothalamus, je interne thermostaat, een signaal dat het tijd is om af te koelen. Dit gebeurt door middel van zweetklieren in je huid, waardoor je vocht verliest. Iedereen zweet, maar de hoeveelheid kan per persoon verschillen en het kan overal op je lichaam voorkomen.

Mannen zweten meer
Transpireren op handen, voeten en oksels kan ongemakkelijk zijn, maar ook je hoofd, armen en benen kunnen bezweet raken. Mannen zweten over het algemeen meer dan vrouwen omdat ze vaak een groter lichaamsoppervlak en meer zweetklieren hebben.

Hoe fitter je bent….
Niet iedereen zweet evenveel, en sommige mensen beginnen sneller te zweten dan anderen. Over het algemeen geldt dat hoe fitter je bent, hoe meer je transpireert, maar dit is relatief ten opzichte van je eigen lichaam. Het betekent dus niet dat fitte mensen altijd meer zweten dan minder fitte mensen.

Zweten is trainbaar
Zweten kan getraind worden. Door jezelf regelmatig bloot te stellen aan warmte, bijvoorbeeld door vaak naar de sauna te gaan, of door regelmatig te sporten, vooral in warme omgevingen, train je je thermoregulatie. Dit beïnvloedt hoe snel en gemakkelijk je gaat zweten.

Ventilator
Luchtige kleding kan ook helpen om zweten te verminderen. Of plaats een ventilator op kantoor. Naast het veroorzaken van zweetplekken in je kleding, associëren veel mensen zweet ook met een onaangename geur. Maar zweet zelf stinkt niet. De geur ontstaat wanneer het vocht in contact komt met de micro-organismen op je huid.

Deodorant met aluminiumzout
Wil je het zweten onder je armen verminderen, probeer dan eens een deodorant met aluminiumzout. Dit bestanddeel helpt effectief tegen het zweten. Een deodorant met alcohol kan ook helpen, omdat het bacteriën doodt. Daarnaast kun je een deodorant met een geur gebruiken om de zweetlucht te maskeren.

Zweten wordt nooit 100% verholpen
Welke deodorant je ook kiest, het zal het zweten nooit helemaal voorkomen. Vergeet niet dat het normaal is om zweetoksels te hebben, want iedereen zweet.

Beeld: Shutterstock by: siam.pukkato | Bron: nu| Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes