19417

Zo vaak was je handdoeken en vervang je je tandenborstel!

Tot hoelang blijft een matras in goede staat en wanneer moet je een douchematje vervangen? Het is verstandig om regelmatig te evalueren hoe lang je producten gebruikt.

Douchegordijn
In de badkamer, waar dagelijkse activiteiten zoals tandenpoetsen, toilet doorspoelen en douchen plaatsvinden, gedijen veel bacteriën. Het douchegordijn kan vaak worden gewassen en blijft over het algemeen lang goed. Echter, als er bruingele vlekken verschijnen die niet verdwijnen na het wassen, is het tijd om het gordijn te vervangen. Dit geldt vooral als er schimmelplekken ontstaan, aangezien schimmel schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Badmatje
Evenzo geldt dit voor het badmatje dat mogelijk bij je toilet ligt. Waarom zou je een matje neerleggen dat in contact kan komen met plasdruppels? Het is het beste om je badmatje daarom om de paar dagen in de wasmachine te doen.

Tandenborstel
Het is raadzaam om je tandenborstel ongeveer om de drie maanden te vervangen. Zelfs na het uitspoelen van de borstel blijft er veel vuil achter tussen de haren en bij de basis. Dit omvat niet alleen tandpastaresten, maar ook stof.

Toiletborstel
Een ander essentieel item in de badkamer dat regelmatig vervangen moet worden, is de toiletborstel. Bij gebruik van een gewone borstel is het aan te raden om deze minstens om de twee maanden te vernieuwen. Overweeg daarom een rubberen of siliconen variant, omdat deze over het algemeen schoner blijven.

Aanrechtdoekje
Vermijd de gele doekjes in de keuken, omdat ze vaak meer vuil verspreiden dan verwijderen. Dit kan leiden tot kruisbesmetting wanneer voedsel op het aanrecht wordt geplaatst. Kies in plaats daarvan voor microvezeldoekjes: ze reinigen effectief, zijn duurzaam en houden vuil vast in plaats van het te verspreiden. Vergeet niet om zowel gele doekjes als microvezeldoekjes dagelijks te vervangen.

Handdoeken
Handdoeken en theedoeken kunnen behoorlijk vuil worden. Hoewel ze niet direct ziekte veroorzaken, is het niet ideaal om ermee de schone borden af te drogen na het afdrogen van je handen. Vervang je dagelijks gebruikte theedoek ook dagelijks. Hang handdoeken na gebruik goed uit om ze langer mee te laten gaan; verfrommeld laten hangen geeft bacteriën vrij spel. Zo vaak was je handdoeken: overweeg sowieso je handdoek elke drie dagen te wassen voor een fris resultaat.

Matras
Het is verstandig om af en toe je matras om te draaien in de slaapkamer, maar je hoeft het niet per se om de tien jaar te vervangen, zoals soms wordt gezegd. Een kwalitatief goed matras gaat vaak langer mee dan wat fabrikanten aangeven. Het is belangrijk om je matras goed te onderhouden door het regelmatig te luchten, de dekens open te slaan, een afneembare matrashoes te gebruiken en het regelmatig om te keren.

Beeld: Shutterstock by: Marco de Benedictis | Bron: nu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes