Herken oververhitting bij dieren
Veel mensen houden van de zomer vanwege het warme weer, maar extreme hitte kan oncomfortabel worden. Niet alleen wij, maar ook dieren lijden onder de warmte. Dieren kunnen zichzelf moeilijk afkoelen, wat je merkt aan hun rode slijmvliezen, warme lichaam, snelle ademhaling, verminderde eetlust en lusteloosheid. Honden kunnen ook gaan braken. Vogels laten hun veren wijd uitstaan en houden hun snavel open bij hoge temperaturen. Zo help je je huisdieren afkoelen op een warme dag:
Hitteshock
Er bestaat ook het risico op een hitteshock, herkenbaar aan bleke slijmvliezen, een snelle hartslag en ademhaling, en koude uiteinden van het lichaam. Zie je deze symptomen? Handel dan snel: koel je huisdier onmiddellijk en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Honden
Honden krijgen snel last van warmte. Ze beginnen te hijgen, wat hun manier van zweten is. Hoewel hijgen normaal is en helpt bij het afkoelen, hebben honden verder alleen zweetklieren in hun voetzolen. Het wordt zorgelijk als je hond tekenen van oververhitting vertoont: sloom reageren, moeite met lopen, een opgezwollen tong, rode slijmvliezen, en warme oren en voetzolen. Tips voor het koel houden van honden:
Katten
De meeste katten vinden zelf een koel schaduwplekje op warme dagen. Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot koel en vers drinkwater, maar voorkom dat ze in één keer veel drinken, want dit kan maagproblemen veroorzaken. Oververhitting bij katten herken je aan de volgende symptomen:
Konijnen
Konijnen leven van nature onder de grond en kunnen slecht tegen warmte. Bij temperaturen vanaf 24 graden kunnen ze al last krijgen. Let goed op je konijn en kom in actie als het loom is, slecht eet, warme oren heeft, en rode slijmvliezen en oogleden vertoont. Dit zijn tekenen van oververhitting.
Vogels
Om vogels te beschermen tegen de hitte, moet je ervoor zorgen dat de vogelkooi niet in direct zonlicht staat. Geef je vogel regelmatig vers badwater als hij daarvan houdt. Op warme dagen kun je een hangende vogelkooi beter op de grond zetten, omdat warmte stijgt. Let er wel op dat er geen ongewenste gasten zoals katten of kinderen bij kunnen komen. Hang een wit laken over de vogelkooi voor verkoeling, maar vermijd tocht. Voor een buitenvolière kun je een parasol gebruiken voor schaduw of een natgemaakt wit laken.
Beeld: Shutterstock by: Krisztian Juhasz | Bron: margriet | Powered by: Sendt