Wat te doen bij een verkeersboete uit het buitenland?

Na een geweldige vakantie thuiskomen en een flinke boete op de mat vinden is geen fijne verrassing. Wat moet je doen bij een verkeersboete uit het buitenland?

Voordat we ingaan op de details van een verkeersboete uit het buitenland, is het verstandig om eerst te controleren of de boete echt is. Het zou zonde zijn om veel geld te betalen en uiteindelijk opgelicht te worden. Om te bepalen of de boete in je brievenbus authentiek is, kun je op de volgende zaken letten:

  • De naam en het adres van de kentekenhouder
  • De overtreden verkeersregel, inclusief het bijbehorende wetsartikel
  • Het boetebedrag, inclusief eventuele administratie- en/of procedurekosten
  • Betalingsinstructies
  • Mogelijkheden voor bezwaar maken
  • Gegevens van de instantie die de boete heeft opgelegd, vaak met website
  • Naam van de behandelend ambtenaar

Daarnaast is het belangrijk te weten dat boetes uit het buitenland altijd per post worden verstuurd, nooit per e-mail.

Gewoon betalen
Als je geen reden hebt om bezwaar te maken tegen de boete, is het raadzaam deze gewoon te betalen. Als je de boete niet betaalt, kan het bedrag alleen maar hoger worden. Net als bij een Nederlandse boete staat ook hier de betalingstermijn op de bekeuring vermeld.

Het is doorgaans het gemakkelijkst om een buitenlandse boete te betalen met een creditcard. Via een online omgeving of QR-code kun je het bedrag snel overmaken, wat minder foutgevoelig is dan handmatig de gegevens uit de boetebrief overnemen.

Soms wordt gevraagd om gegevens van de bestuurder of een kopie van het rijbewijs op te sturen. Het is verstandig om hieraan te voldoen om extra boetes te vermijden. Vergeet niet je BSN-nummer af te schermen bij het maken van een kopie.

Opsporingsregister
Betaal je de boete niet en maak je geen bezwaar? Dan wordt de boete definitief. Een boete uit de Europese Unie kan uiteindelijk door het CJIB worden geïnd. Betaal je dan nog steeds niet, dan kan je naam in het buitenlandse opsporingsregister terechtkomen. Hierdoor loop je het risico bij de grens of bij een verkeerscontrole staande gehouden te worden, waarbij je de boete alsnog moet betalen.

Beeld: Shutterstock by: Tupungato | Bron: margriet | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes