Stofzuigen, afstoffen, wasjes draaien, ramen lappen: helaas doen de kabouters het niet. Maar als je toch wat hulp wil bij al die huishoudelijke klusjes kun je best je kinderen mee laten helpen.

18 maanden tot 3 jaar

Dreumesen en peuters kijken enorm op tegen ‘grote kinderen’. Zij willen dan ook het liefst doen, wat zij ook doen. Stimuleer dit door je kind bijvoorbeeld een veger en blik vast te laten houden. Ook al veegt hij er niets mee op, hij leert er wel van. Ook leerzaam is je peuter de was laten sorteren op kleur. En natuurlijk is afstoffen met een droge doek ook een perfect taakje voor je kleine dreumes of peuter.

Andere voorbeelden van taakjes die je een twee- of driejarige peuter kunt laten doen:

4-5 jaar

Als je kind 4 à 5 jaar is, kan hij al wat grotere taakjes oppakken. Denk aan speelgoed opruimen, plantjes water geven of de was ophangen. Volgens Gilboa is het belangrijk dat kinderen op deze leeftijd aangemoedigd worden, omdat ze nog geen eigen initiatief nemen. Vraag hen daarom naar je toe te komen als ze klaar zijn met hun klusje. ‘Zo blijft je kind gericht met de taak bezig totdat die klaar is. En daarna kun je het controleren en feedback geven, zodat ze er iets van leren,’ aldus de opvoedkundige.

Nog meer voorbeelden van passende taken voor deze leeftijd:

6-8 jaar

Kinderen op de basisschool kunnen al heel veel zelfstandig. Het is daarom belangrijk om dagelijkse taakjes te stimuleren. Gilboa: ‘Als iets elke dag moet gebeuren, leren ze het makkelijkst een gewoonte aan.’

Geschikte klusjes op deze leeftijd:

9-11 jaar

Op deze leeftijd mogen de klusjes wel wat uitdagender, vertelt Gilboa. Want nu kan je kind ook projecten in verschillende stappen aanpakken. ‘Het duurt misschien even voor ze het leren, maar het is wel perfect om hen te leren plannen en problemen op te laten lossen.’

Denk bijvoorbeeld aan:

12 jaar en ouder

Dit is het moment om activiteiten te combineren met een huishoudelijke taak. Is je kind bijvoorbeeld dol op koken, laat hem dan eens het ontbijt klaarmaken. Of breng je hem altijd met de auto naar voetbal, laat hem dan de auto wassen.

Ook geschikt:

Volledige bron van dit artikel: Oudersvannu.nl