Een gebrek aan concentratie is niet goed voor je productiviteit. Je kunt wel een lijst met taken hebben, maar zonder concentratie is het nog maar de vraag of je alles gedaan krijgt. Je kunt met de beste bedoelingen aan een taak beginnen, maar zolang je telefoon elke 2 minuten een geluidje maakt en er om de haverklap collega’s naast je bureau staan met een vraag krijg je nooit iets gedaan. Hoe lekker is het niet om even een half uur of langer geconcentreerd verder te werken? We geven je een paar tips om je een betere concentratie te bezorgen.

 1. Weg met de omgevingsruis
  Het is bij steeds meer beroepen geen optie meer, maar zet zo mogelijk je email en andere berichtgeving uit. Vooral social media zorgt anno 2018 bij steeds meer mensen – en vooral jongeren – voor concentratieproblemen. Duik in de instellingen en zet alle pushmeldingen van je social media uit. Zo kun je tijdens je pauze rustig even scrollen, maar wordt je niet gestoord door een trilling of geluidje als iemand je foto leuk vindt.
 2. Zorg voor een goede werkomgeving
  Je werkplek kan wonderen doen voor je focus. Zorg dat je werkplek ook prettig om te werken. Uit de buurt van deuren of een trapgat waar (vaak) mensen langs komen. Zorg ook voor een opgeruimde werkomgeving. Rommel kan afleiden en het werken achter een opgeruimd bureau is goed voor je productiviteit en creativiteit.
 3. Weet wat je moet doen
  Een inkopper? Misschien. Maar hoe vaak ben je niet het eerste half uur van de dag bezig om uit te zoeken wat je eigenlijk die dag gaat doen? Zorg dat je dat op orde hebt, dan begin je met een kickstart!
 4. Ken je apparatuur
  Niets is vervelender dan vlak voor je werk er achter komen dat je net wat bestanden mist, een programma niet goed werkt of dat je op een flexplek zit waar de wifi niet goed is. Zorg dat je vooraf je spullen op orde hebt, onderhoud je laptop of desktop en bereid je voor op een geconcentreerde werkdag. Dit geldt ook voor de randapparatuur zoals notitieboeken, aantekeningen en printers.
 5. Kleinere subtaken zijn vaak makkelijker en sneller te doen!
  In plaats van één groot project zonder echt duidelijk einddoel, knip het op in kleine einddoelen die makkelijker zijn te bereiken. Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje.
 6. Zet een deadline voor jezelf
  Deadlines kunnen voor en tegen je werken. Ze kunnen je dwingen om keuzes te maken in het werkproces maar ook een verlammende werking hebben. Gebruik deadlines als je werk hebt wat echt in een specifieke tijdsperiode af moet zijn maar makkelijk langer kan duren. Daarmee dwing je jezelf om het onnodige weg te strepen en je met de essentie bezig te houden.
 7. Gebruik een keukenwekker!
  Focus je niet op de klok maar op je taak. Zet een wekker om jezelf uit een workflow te halen.
 8. Isoleer jezelf
  Scherm jezelf af van anderen en ga als een kluizenaar te werk. Praat met niemand voor je werk af is.
 9. Heb geduld
  Voor je begint met werken, neem gerust even 5 minuten de tijd om in een concentratie-mood te komen. Kijk voor je uit, kom in de flow en begin dan aan je werk.
 10. Zet de juiste muziek op
  Muziek opzetten werkt altijd goed om in de juiste stemming te komen voor je werk. Maar wat is de juiste muziek om geconcentreerd te kunnen werken? Dat kan per persoon verschillen. De één werkt het beste met klassieke muziek, terwijl een ander productiever wordt van ambient muziek van artiesten als Brian Eno (zijn album Music for Airports is buitengewoon kalmerend – het is geschreven voor vliegvelden, waarbij de muziek passagiers met vliegangst zou moeten kalmeren voordat ze aan boord stappen). Een moderne variant van ambient is ‘chillout’. Beide muziekgenres zijn gecomponeerd om je gedachtes te kalmeren en je brein de ruimte te geven.

Bron van dit volledige artikel is: Lifehacking.nl