Als een dierbare overlijdt weten vaak de nabestaanden niet of deze persoon een levensverzekering heeft. Daardoor blijft er vaak duizenden euro’s liggen, wat uiteraard zonde is!

In sommige gevallen lopen achterblijvers zelfs honderdduizenden euro’s mis. Dat kan met name gebeuren bij een overlijdensrisicoverzekering, die vaak aan een hypotheek hangt. Er is een petitie in de Tweede Kamer gestart om te komen tot een systeem dat nabestaanden direct inzicht geeft.

Dat is nodig omdat het huidige systeem van het Verbond van Verzekeraars, waarmee nabestaanden kunnen opvragen of hun dierbare een levensverzekering had, pas na drie maanden kan aangeven of dat zo is. Bovendien is dat systeem bij veel nabestaanden niet bekend.

Het niet geclaimde verzekeringsgeld blijft in handen van de verzekeraars. Die willen niet zeggen om welk totaalbedrag het gaat.

Van alle Nederlanders heeft 70 procent een uitvaartverzekering. Dat is een vorm van levensverzekering waarbij via een maandelijkse premie de kosten van de uitvaart zijn gedekt. Andere vormen zijn de uitvaartdeposito, waarbij eenmalig een bedrag wordt gestort, en de overlijdensrisicoverzekering. Die wordt vaak tegelijk met een hypotheek afgesloten om bijvoorbeeld te zorgen dat de ene partner in het huis kan blijven wonen als de ander overlijdt.

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) beschermt je nabestaanden tegen financiële problemen bij overlijden. Je kiest zelf welk bedrag de verzekering uitkeert. Is er een overlijden voor de einddatum van de verzekering? Dan krijgen je nabestaanden het bedrag waarvoor je verzekerd bent.

Bereken hier jouw premie ->

Bron: Telegraaf