Wilt je cake of sushi? Samenkomen in een kerk of in je stamkroeg? Natuurlijk wil je dat jouw uitvaart verloopt zoals jij dat wilt. Dan moet je er echter wel voor zorgen dat jouw nabestaanden op de hoogte zijn van je wensen. Hieronder 4 manieren om je wensenlijst vast te leggen.
  1. In een testament
Als je een testament opstelt, dan kun je er ook voor kiezen om hier tegelijk de wensen voor jouw uitvaart in vast te leggen. In dat geval wordt in het testament niet alleen je nalatenschap geregeld, maar ook de uitvaart vastgelegd. Hier vind je meer informatie over het opstellen van een testament.  
  1. In een levenstestament
Een levenstestament omvat zaken die je wilt vastleggen voor het geval je op een gegeven moment niet meer zelfstandig in staat bent om beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld omdat je daar te ziek voor bent. In een levenstestament zet je je wensen over bijvoorbeeld de uitvaart.  
  1. In een memorandum of codicil
Als je een codicil zelf ondertekent en er een datum op zet, dan heeft een codicil dezelfde rechtsgeldigheid als een testament. In een codicil staan, naast de wensen voor de uitvaart, over het algemeen wensen over het verdelen van spullen. Maar ook praktische zaken als de vindplaats van belangrijke papieren, verzekeringsgegevens en voogdij voor minderjarige kinderen.  
  1. In een wensenformulier
Je kunt ook jouw wensen laten vastleggen in een online wensenformulier of op papier. Bij verschillende uitvaartverzekeraars is dit mogelijk, dus maak gebruik van deze mogelijkheid.