Kun je iets doen aan het geluid van warmtepompen?

De verkoop van warmtepompen stijgt explosief. Deze milieuvriendelijke technologie wordt steeds populairder als alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Echter, naast de vele voordelen, rijst ook de vraag: hoe zit het met het geluid dat deze apparaten produceren? En wat kun je doen om dit te verminderen?

Heb jij interesse in zonnepanelen + een lucht-lucht-warmtepomp? Klik dan hier voor meer informatie!

Razend populair
Vorige week onthulde de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI) dat warmtepompen tegenwoordig in een razend tempo populairder worden dan cv-ketels. Uit hun recente cijfers blijkt dat in 2022 installateurs in Nederland bijna 100.000 warmtepompen hebben geïnstalleerd, wat een indrukwekkende stijging van bijna 40 procent is ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei onderstreept de toenemende voorkeur voor duurzame en energie-efficiënte verwarmingsoplossingen.

Luidruchtig
Een warmtepomp kan je aardgasverbruik met maar liefst 60 procent terugdringen. Toch wordt vaak als nadeel genoemd dat deze apparaten, met name de buitenunits, geluid produceren. Wanneer de buitenunit van een warmtepomp in werking is, produceren de ventilator en de compressor geluid. Dit geluid is vergelijkbaar met dat van een koelkast of een tafelventilator.

Regels
Sinds 2021 gelden er nieuwe geluidsnormen voor warmtepompen met een buitenunit. Op de erfgrens mag een warmtepomp ‘s nachts maximaal 40 decibel en overdag niet meer dan 45 decibel aan geluid produceren. Deze niveaus liggen tussen het geluid van een rustige huiskamer en dat van een voorbijrijdende auto.

Koude temperaturen
Bij zeer koude buitentemperaturen moet de warmtepomp extra hard werken om te voorkomen dat de ventilator en de compressor bevriezen. Hierdoor produceert de warmtepomp bij zulke lage temperaturen meer geluid.

Kun je iets tegen het geluid doen?
Een deskundige warmtepompinstallateur zorgt ervoor dat de warmtepomp zo wordt geplaatst en gemonteerd dat geluidsoverlast tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de buitenunit van een omkasting te voorzien om het geluid verder te dempen. Volgens de Consumentenbond kost dit ongeveer 1.000 euro extra. Dit zal je buren zeker waarderen, maar houd er wel rekening mee dat de buitenunit met omkasting aanzienlijk groter zal zijn dan zonder omkasting.

Rubberen pootjes
Je kunt het geluid van de buitenunit ook verminderen door rubberen pootjes te installeren. Deze pootjes helpen ook om resonantie, een trillend geluid, te voorkomen. Dit is vooral belangrijk wanneer je de warmtepomp aan een gevel of op een balkon monteert.

Beeld: Shutterstock by: rudolfgeiger | Bron: nu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes