19408

Is het slecht om elke dag hetzelfde te eten?

Elke dag yoghurt met muesli voor het ontbijt en een broodje kaas voor de lunch? Dat lijkt misschien prima. Maar als je elke dag hetzelfde eet, kan dat invloed hebben op je gezondheid.

Schijf van Vijf
In Nederland biedt het Voedingscentrum veel informatie over gezonde voeding. Zij benadrukken het belang van variatie in je dieet en adviseren om regelmatig te wisselen tussen verschillende opties binnen de Schijf van Vijf.

Variatie is nodig
Variatie in je voeding is logisch als je erover nadenkt. Geen enkel voedingsmiddel bevat alles wat je lichaam nodig heeft. Spinazie is bijvoorbeeld heel gezond, maar je kunt niet alleen op spinazie leven. De vuistregel is dus: kies zoveel mogelijk voor natuurlijke voedingsmiddelen en wissel die zo veel mogelijk af. Elk voedingsmiddel heeft zijn eigen unieke voedingsstoffen. Je kunt denken dat het dagelijks eten van een flinke portie appels gezond is, maar daarmee mis je toch essentiële voedingsstoffen. Daarom is het slim om ook eens te kiezen voor bessen, aardbeien of een peer om voldoende variatie binnen te krijgen.

Vitaminen en mineralen
Als je geen veelzijdige eter bent, is het niet verstandig om veel van één soort groente of altijd hetzelfde fruit te eten. Monotone eetgewoonten kunnen leiden tot een tekort aan essentiële vitaminen en mineralen. Vraag je je af of je misschien te weinig vitaminen binnenkrijgt? Let dan op symptomen zoals vermoeidheid, slechte concentratie en lusteloosheid. Voedingssupplementen lijken misschien een gemakkelijke oplossing, maar ze kunnen de voedingsvezels in fruit en groenten niet vervangen.

Vind je het moeilijk om gevarieerd te eten?
De meeste mensen eten redelijk gevarieerd, al was het maar omdat elke dag hetzelfde eten saai is. Vind je het lastig om voldoende variatie in je maaltijden te brengen? Raadpleeg dan de Schijf van Vijf. Eten volgens de seizoenen kan ook een goede strategie zijn. Zo krijg je vanzelf een mix van verschillende groenten binnen.

Beeld: Shutterstock by: AS Foodstudio | Bron: nu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes