19131

Hier enkele mogelijke airco's voor jouw camper of caravan!

Met het vakantieseizoen in aantocht, is het tijd om er weer op uit te trekken. Ga je met de caravan of camper op pad en wil je koel blijven? Overweeg dan een airconditioningsysteem aan te schaffen. Maar wat zijn je opties voor camper of caravan? Hier enkele mogelijke airco’s voor jouw camper of caravan!

Wil je nou een airco inclusief zonnepanelen in huis? Check dit dan even!

Airco haalbaar in caravan of camper
Wie zich tijdens warme dagen in een camper of caravan bevindt, kent het probleem van het koel houden maar al te goed. Een raam openen lijkt weinig effect te hebben, en een ventilator biedt vaak ook geen verlichting. Gelukkig is het, net als in een auto of huis, mogelijk om een airconditioningsysteem te installeren in een caravan of camper. De installatie ervan is – afhankelijk van het gekozen model – relatief eenvoudig, en je hebt de keuze tussen mobiele en permanente systemen. Op die manier maak je het kamperen net iets comfortabeler.

Weinig ruimte
In een caravan of camper is de ruimte natuurlijk beperkt, en elke beschikbare centimeter wil je optimaal benutten. Bij het kiezen van een airconditioningsysteem is het daarom essentieel om het juiste model te selecteren. Over het algemeen zijn er vier soorten systemen beschikbaar voor caravans en campers, namelijk: dak-airco’s , bank-airco, split-airco’s en mobiele airco’s.

Dak-airco
Een dak-airco wordt, zoals de naam al aangeeft, op het dak van je camper of caravan gemonteerd. Dit kan door een apart gat in het dak te maken of door de airco te installeren in de opening van een bestaand dakraam. Let op, als je een dakraam vervangt door een airco, verlies je daglicht en de mogelijkheid om het raam te openen voor ventilatie. Het monteren in het frame van een bestaand dakraam is echter de eenvoudigste optie, omdat de meeste systemen passen in standaard dakramen van caravans en campers (40 bij 40 centimeter).

Bank-airco
Een bank-airco is een compact airconditioningsysteem dat je onder een bank, bed of opbergruimte in je camper of caravan plaatst. Dit systeem bestaat uit een enkele unit met doorgaans drie aansluitingen voor koude-luchtslangen, die je op gewenste locaties in je voertuig kunt laten uitmonden. Hoewel de unit klein is (meestal tussen de 30 en 40 centimeter breed en 60 centimeter lang), vereist de installatie wat werk, vooral vanwege het aanleggen van de luchtslangen. Deze slangen lijken op de ringslangen van het bestaande lucht- en verwarmingssysteem in een caravan of camper, maar de unit gebruikt een eigen systeem.

Split-airco
Een split airco-systeem bestaat uit twee delen die je aan de binnen- en buitenkant van het klapraam van je caravan of camper plaatst. Via een dunne slang is de binnen-unit verbonden met de buiten-unit, waardoor je het raam nog gedeeltelijk kunt sluiten. De binnen-unit kan aan dezelfde raambeugels als de buiten-unit worden gehangen of op een andere plek worden geplaatst, afhankelijk van de lengte van de slang. De buiten-unit voert warme lucht af, terwijl de binnen-unit koele lucht de ruimte in blaast. Een split airco-systeem is relatief eenvoudig zelf te monteren, maar het is niet permanent en moet worden verwijderd bij vertrek van de kampeerplek.

Mobiele airco
Een ander type airco dat interessant kan zijn voor caravans en campers zijn mobiele airco’s. Deze zijn kant-en-klaar en vereisen geen installatie. Een mobiele airco bestaat uit een verrijdbare unit met een afvoerslang voor warme lucht. Het systeem blaast koude lucht de ruimte in via een ventilator en gebruikt koelmiddel om de lucht te koelen. Hoewel eenvoudig in gebruik, moet de afvoerslang altijd naar buiten worden geleid. Sommige modellen werken op koelwater en hebben geen afvoerslang nodig.

Beeld: Shutterstock by: Cristina RasoBoluda | Bron: quest | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes