Het maakt niet uit hoeveel contant geld je thuis bewaart; er is in Nederland geen limiet voor. Wat echter wel gelimiteerd is, is het bedrag dat je belastingvrij kunt houden. Zodra je een bepaald bedrag overschrijdt, moet je dit opgeven in je belastingaangifte. Daardoor kan het zijn dat je belasting verschuldigd bent over het contante geld dat je bezit.
Contant geld sparen
Sommige mensen vinden het prettig om contant geld in huis te hebben. Misschien omdat je je dagelijkse boodschappen liever met contant geld afrekent, of omdat je voor een vakantie spaart door het geld apart te leggen. Volgens de Rijksoverheid is er geen limiet aan hoeveel geld je thuis mag bewaren. Of het nu om een paar tientjes, een paar honderd euro, of zelfs meer gaat, je mag het gerust in huis hebben.
Dit is het bedrag dat je belastingvrij contant in huis mag hebben
Ben je alleenstaand en heb je meer dan € 653 in huis, dan moet je dit melden bij de Belastingdienst. Voor mensen met een fiscaal partner ligt deze grens op € 1.306. Vergeet niet dat ook cadeaubonnen meetellen bij deze bedragen, dus tel de waarde daarvan bij je contant geld op om te zien of je boven de grens uitkomt.
Brengt risico’s met zich mee
Het bewaren van contant geld in huis brengt echter risico’s met zich mee. Bij een inbraak kan een aanzienlijk bedrag gestolen worden. Heb je een inboedelverzekering? Dan ben je doorgaans verzekerd, maar de dekking varieert per verzekeraar. Volgens het Nibud is het verstandiger om grotere bedragen op een spaarrekening te zetten. Kleine bedragen kun je gerust thuis bewaren, maar grote bedragen zijn veiliger op de bank. Bovendien ontvang je tegenwoordig weer een kleine spaarrente, waar je direct van kunt profiteren.
Beeld: Shutterstock by: Viachaslau Krasnou | Bron: margriet | Powered by: Sendt