Zo kan kan je flink besparen op energie. Kijk hier voor slimme tips
Calendar

Minder kosten en een beter milieu

Wanneer je op energie bespaart kan het niet alleen een hoop geld schelen, het is ook nog eens beter voor het milieu. Als er minder uitstoot van CO2 is komt dit ons milieu zeer ten goede. Er zijn een aantal tips waarbij je op makkelijke en effectieve wijze geld kunt besparen door minder energie te verbruiken.

Gebruik LED-verlichting

Een goede manier om met besparen te starten is om alle lampen in huis te vervangen door LED lampen. Deze lampen zijn tot 85% zuiniger dan andere lampen en gaan tot 8x langer mee. Voorheen waren deze lampen alleen te verkrijgen in wat koeler licht maar tegenwoordig vind je ze in allerlei kleuren en sterktes.

Investeer in energiezuinige apparaten

Wanner een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinige apparaat. Je kunt gemakkelijk via het verplichte energielabel van de apparaten kijken wat het verbruik is hiervan. Kies bij voorkeur voor een apparaat met A+++ label. Deze hebben het laagste verbruik. Voor zuinige apparaten betaal je vaak meer dan de minder zuinige varianten, maar het verschil verdien je snel terug in stroomverbruik.

Voorkom sluipverbruik

Veel apparaten gebruiken tot wel 75% van hun energie wanneer deze in de stand-by stand staan. Hoe kun je checken of een apparaat in de ze stand staat? Bij sommige apparaten is dit makkelijk te zien, zoals het lampje dat brandt van de televisie als deze stand-by staat. Laat ook geen telefoonoplader snoeren in het stopcontact zitten als er geen telefoon aan vast zit, dit leidt tot onnodig stroomverbruik. Wist je dat een televisie op stand-by laten staan wel € 40,- per jaar kan kosten? De meest eenvoudige manier om dit te voorkomen is, als je het apparaat niet gebruikt de stekker eruit te trekken of het apparaat echt uit te zetten en dus niet op stand-by.

Voorkom kieren en spleten in huis

Er gaat meer energie verloren in huis als het meer tocht. We hebben het niet graag koud en zijn dan geneigd om de verwarming een graadje hoger te zetten. Zorg daarom dat alle kieren en spleten in huis gedicht zijn. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld tochtstrip, deze zorgen voor een goede afdichting. Soms is het nodig bij wat grotere kieren om speciale afdicht kit te gebruiken.

Isoleer muren dak en vloer

Wanneer het huis niet geïsoleerd is kan het veel warmte verliezen op koudere dagen. Er zijn verschillende vormen van isolatie, denk daarbij aan spouwmuurisolatie en ook dubbel glas zal heel veel energieverbruik schelen. Isolatie is vaak gesubsidieerd.

Zorg voor een lager watergebruik

Door het gebruik van waterbesparende kranen en douchekoppen te gebruiken zal het watergebruik behoorlijk verminderen. Een mengkraan zal ook bijdragen aan het minder verbruiken van warmwater dat weer scheelt op de energierekening. Probeer eens te wennen aan een iets lagere temperatuur bij het douchen, dit kan ook flink veel geld schelen bij de eindafrekening.

Vergelijk energieleveranciers

Door de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken kan je op jaarbasis veel geld besparen.

Zonnepanelen

Stevig in opmars zijn de zonnepanelen. En dat is niet voor niks. Hiermee wek je zelf door middel van zonne-energie je eigen elektriciteit op. Ook voor warm water is dit middels een zonneboiler een heel goede optie. Voor deze vorm van elektriciteit is er veel mogelijk ook zonder eigen investering. Bij Hallostroom kun je zonnepanelen huren.

Bron: Klimaatexpert.nl


Gerelateerde berichten