Zijn bananen gezond?
Calendar

Waar komen bananen vandaan?
Bananen komen uit de tropen en subtropen. In Europa komt bijna 90% van de bananen uit Latijns-Amerika. De voormalige koloniën Kameroen en Ivoorkust leveren ongeveer 10%. Een klein deel wordt geteeld in Europa: de Canarische eilanden, Cyprus, Griekenland en Portugal. In 2012 werd er bijna 106 miljoen ton zoete bananen geoogst.

Wereldwijd komt bijna 80% van de exportbananen uit Ecuador, Colombia, Costa Rica, Filipijnen en Guatemala. Andere grote producenten zijn India, China en de Indonesië. India is de grootste producent van bananen ter wereld.

Hoeveel bananen eten we?
De banaan is het tweede meest gegeten fruit in Nederland. Gemiddeld eten we in Nederland ruim 20 gram banaan per dag.

 

 

Hoe kan ik bananen bewaren?
Bananen kunnen niet goed tegen kou. De koelkast is daarom geen goede plek om je bananen te bewaren. Buiten de koelkast zijn ze 3 tot 7 dagen goed te houden. Bananen produceren veel ethyleen. Deze stof bevordert de rijping. Andere soorten fruit zijn hier gevoelig voor en kunnen hierdoor sneller bederven als ze op dezelfde fruitschaal liggen.

Zijn bananen gezond?
De banaan bevat in vergelijking met ander fruit weinig vitamine C, maar veel voedingsvezel en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste. Bij het rijpen van de banaan wordt zetmeel omgezet in suikers. Een rijpere banaan smaakt daarom zoeter dan een groene banaan. Voor fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.

Staan bananen in de Schijf van Vijf?
Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Vul de  Schijf van Vijf voor jou in voor een persoonlijk advies gebaseerd op je leeftijd en geslacht.

Bron: Voedingscentrum