Wist jij dit al over vitamines?
Wist jij dit al over vitamines?
Calendar

Om gezond en fit te blijven heeft je lichaam vitamines nodig. Het woord vitamine is dan ook ontstaan uit het woord vita uit het Latijn, dat leven betekent en het woord anmine wat een stikstof bevattende verbinding betekent. Maar welke soorten vitaminen zijn er nu eigenlijk?

Soorten vitamines
In totaal zijn er 13 verschillende soorten vitamines die op te delen zijn in de volgende categorieën;
Oplosbaar in vet, dit zijn de vitamines A, D, E en K. Deze worden opgeslagen in het lichaam.
Oplosbaar in water, dit zijn de vitamines C, B1, B2, B3, B6, B8, B11 en B12. Deze vitamines kan je lichaam niet opslaan dus die moet je dagelijks aanvullen om gezond te blijven.

 

 

Hoe werken deze vitamines?
De vitamines die in vet oplosbaar zijn komen voor in de producten zoals, vlees, vis, noten en melkproducten. Vitamine A is goed voor haar, huid en je tandvlees. Vitamine D is de enige vitamine die je zowel uit bepaalde voedingsmiddelen en uit zonlicht kunt halen. Vooral in de winter is het vaak nodig om extra vitamine D te slikken. Vitamine E werkt voor het gezond blijven van je hart, rode bloedcellen en je spieren. Vitamine K is belangrijk voor een goede bloedstolling.

De in water oplosbare vitamines komen voor in producten zoals brood, fruit, groente, volkorenproducten, peulvruchten, noten, en melkproducten. Vitamine B1 heeft een belangrijke rol voor de verbranding van koolhydraten zodat je meer energie krijgt. B3 helpt daar ook bij en daarbij werkt deze vitamine om energie te krijgen uit vet, eiwit en suiker. B2 en B6 zijn noodzakelijk voor een optimale spijsvertering en helpen net als B8 om je haren en huid gezond te houden. B5 is de meest in voedsel voorkomende vitamine dus daar zal je niet snel een tekort aan hebben. Deze vitamine zorgt er samen met vitamine C dat je weerstand op peil blijft. B11 helpt bij de aanmaak van DNA materiaal en bloed. Tenslotte is B12 belangrijk en onmisbaar voor een goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen.

Hoeveel heb je van elke vitamine nodig?
Dat varieert per persoon en per levensstijl. De meeste vitamines worden niet door je lichaam zelf aangemaakt dus is het belangrijk dat je door gevarieerd en gezond te eten deze binnen krijgt. Wanneer je dieet wat minder gevarieerd is kan je extra supplementen nemen om te zorgen dat je alle essentiële vitamines binnen krijgt. Een tekort aan vitamines kan zorgen voor diverse klachten zoals weinig energie, verminderde weerstand en andere klachten.

Bron: Contentgirls.nl | Beeld: Shutterstock YARUNIV Studio


Gerelateerde berichten