Wist je dat je met goed afstoffen geld kunt besparen?Wist je dat je met goed afstoffen geld kunt besparen?

Wist je dat je met goed schoonmaken geld kunt besparen? Een schoon huis is altijd fijn en ook nog eens gezonder, maar wist je dat je door regelmatig goed af te stoffen ook nog eens geld kunt besparen? Dat geeft stof tot nadenken toch? Lees hier hoe dat kan.

Houd je elektronische apparaten stofvrij
Afstoffen is een van de simpelste acties die je in het huishouden kan ondernemen om energie te besparen. Door stof gaan elektronische toestellen minder goed werken en gaan ook nog eens meer energie verbruiken om dezelfde prestaties te kunnen leveren.

Het rooster achterop je koelkast is al snel een verzamelplaats voor stof en vuiligheid en daardoor moet de motor van het toestel harder werken voor hetzelfde resultaat. Haal vier keer per jaar je koelkast van de muur om het rooster stofvrij te maken. Je kan dit meteen combineren met het ontdooien van je koelkast wanneer deze geen automatische ontdooifuntie heeft. Want die centimeter overtollig ijs aan de binnenkant kost je al gauw tientjes per jaar aan energiekosten. Als je dit beide regelmatig doet gaat je koelkast vaak ook veel langer mee.

Maak regelmatig de filters en luchttoevoer schoon van je vaatwasser, wasmachine, oven, ventilatoren en afzuigkap. Ze verbruiken daardoor minder energie, en verstoppen en verslijten minder snel. Het filter van de wasdroger kan je het beste na elke droge was reinigen.

 

 

Stoffige lampen kunnen wel tot 20% afnemen in lichtintensiteit. Stof ze dus regelmatig af, zodat je niet geneigd bent lampen te kopen met een hogere wattage, of met de dimmer het licht feller te maken dan nodig.

Haal ook regelmatig een stofdoek over de radiatoren. Een dikke laag stof verhindert een goede verspreiding van de warmte.

Poetsen alleen is natuurlijk niet genoeg om energieverspilling tegen te gaan. Je kan een heleboel andere (kleine en grote) dingen doen om elektriciteitskosten te verminderen. Ook goed onderhouden apparaten gaan een keer stuk. Als je deze vervangt door een nieuw exemplaar, koop dan een toestel met een energielabel, en breng je oude apparaat naar het grofvuil.

Beeld: Shutterstock door: optimarc | Powered by SendtGerelateerde berichten