Wilt u een hypotheek afsluiten zonder adviseur? Wees goed voorbereid!Er kan flink op de kosten bespaard worden als er zonder adviseur en via internet een hypotheek afgesloten wordt. Klinkt goed, maar wat zijn de valkuilen?

De vraag naar de zogeheten 'execution-only hypotheken' stijgt. Toch is dit niet voor iedereen die een hypotheek wil afsluiten geschikt. Er kan zeker flink op de kosten bespaard worden maar het kan ook extra geld kosten als er misschien voordeeltjes te halen zijn die een hypotheekadviseur wél kent en de gemiddelde consument niet.

Welke consument kiest voor het zelf afsluiten?

Het aantal klanten dat 'execution-onlyhypotheken' aanvraagt is sinds een paar jaar verdubbeld zien de grote aanbieders. Het blijkt dat veel consumenten het graag zelf willen doen. Deze consument is vaak hoog opgeleid en heeft een beroep bij verzekeraars en banken. De lagere kosten bij het zelf afsluiten zijn vaak de voornaamste reden om dit te doen.

Vier of vijf avonden werk

Uit ervaring blijkt dat het zelf afsluiten van een hypotheek gemideld vier á vijf avonden werk is. Het is belangrijk om eerst goed uit te zoeken wat u precies wilt. Houdt ook eventuele toekomstscenario's goed in het oog. Een hypotheekadviseur zal dit altijd ter sprake brengen tijdens een gesprek met de client. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een relatiebreuk, ziekte of gezinsuitbreiding waardoor een of beide partners misschien minder gaat werken. In deze tijd zou Corona bijvoorbeeld een reden kunnen zijn waardoor het inkomen minder wordt.

Voor alle hypotheeksoorten geschikt?

In de praktijk blijkt dat het zelf afsluiten van een hypotheek het meest geschikt is voor de wat eenvoudigere rechttoe-rechtaanhypotheken. Vaak als er complicaties zijn wordt er toch een adviseur ingeschakeld. Kortom voor het zelf afsluiten van een hypotheek is in sommige gevallen zeker geld te besparen maar het blijkt toch niet voor iedereen geschikt.

Bron: Nu.nl  | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt