Wil je gaan beleggen? Hoe kan je het beste beginnen?Wil je gaan beleggen maar weet je niet hoe je daar het beste mee kan beginnen? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet zodat je goed voorbereid bent.

Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen
Beleggen doe je meestal voor de langere termijn, beleg daarom alleen met geld dat je over langere tijd kunt missen. Denk daarbij aan 10 jaar of wellicht langer. Zorg er altijd voor dat je in het geval van onverwachte kosten een goede buffer hebt op de betaal- of spaarrekening.

Zorg voor een goede voorbereiding
Wanneer je begint met beleggen heb je er vaak nog niet genoeg verstand van. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Dit heeft verschillende oorzaken, koersdaling is er een van. Daardoor worden je gekocht aandelen minder waard. Ook het niet genoeg kennis hebben van aandelen kan een risico met zich meebrengen. Verdiep je dan ook voordat je begint met beleggen goed hierin. Online vind je veel informatie die je daarbij kan helpen.

Blijf rustig bij eventuele koersdalingen.
Schrik niet als je aandelen gaan dalen. Zowel de koersstijgingen en -dalingen horen bij beleggen. Bij beleggen is het belangrijk om je doel voor ogen te houden. Het draait immers niet om snelle winsten maar om winst op de langere termijn.

Spreid over diverse belegginsproducten
Om het risico zoveel mogelijk te spreiden is het goed om beleggingen te spreiden over verschillende soorten beleggingen. Denk hierbij aan aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Kijk hierbij ook dat je belegt in aandelen van verschillende landen en soorten aandelen.

Spreid de aankoop van aandelen
Beleggen is minder risicovol als je de aankoop van aandelen verspreid over een bepaalde periode. Wanneer je op een bepaald moment instapt met al je geld is het risico veel groter. De aandelenmarkt is nou eenmaal een grillige markt die onderhevig is aan allerlei externe factoren.

Bron: ABNAMRO.nl | Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt