Wat zijn je mogelijkheden als je problemen hebt met je aannemer?Wat zijn je mogelijkheden als je problemen hebt met je aannemer?

Wat zijn je mogelijkheden als je problemen hebt met je aannemer? Wanneer je thuis gaat verbouwen ga je er vaak vanuit dat dit vlekkeloos verloopt. Helaas loopt dit in de praktijk nog wel eens anders. Als je weinig ervaring hebt met verbouwen is het verstandig om een aannemer in te huren, zeker als het om een grotere verbouwing gaat. Maar wat nu als je problemen krijgt met je aannemer?

Tegen welke problemen kan je aanlopen?

Kwaliteit van het werk is niet zoals je had verwacht.
De aannemer is te laat met opleveren of verricht helemaal geen werkzaamheden.
Er zijn andere materialen gebruikt dan van te voren afgesproken.
De aannemer heeft schade veroorzaakt of laat rotzooi achter.
Discussies over meer- en minderwerk.
De kosten zijn hoger dan vooraf afgesproken.

Wat kan je doen bij problemen?
Zie je dingen waarover je niet tevreden bent? Vertel dit de aannemer dan zo snel mogelijk. Alleen dan kan de aannemer er wat aan doen. Blijf niet te lang rondlopen met frustraties. Geef de aannemer de tijd om het op te lossen, maak geen ruzie, dit lijdt vaak tot escalatie en dan ben je vaak verder weg van een oplossing. Wanneer dit niet tot een gewenste oplossing lijdt, laat dan de aannemer weten waar je niet tevreden over bent en spreek een volgend evaluatiemoment af. Op die manier heb je een reden om de feedback nogmaals te bespreken. Ben je dan n og niet tevreden en lijkt er geen oplossing in zicht zijn er de volgende stappen die je kunt nemen;
Meld de problemen bij de betrokken instanties.
Stel de aannemer in gebreke.
Procedeer tegen de aannemer.

 

 

Bouwinspecteur of mediator inschakelen?
Wil je de bovenstaande stappen niet meteen nemen? Dan is er de mogelijkheid om een bouwinspecteur of mediator in te schakelen. Deze zijn onafhankelijk en doet in bijzijn van beide partijen onderzoek om daarna een rapport te maken. In dit rapport staat de status van de verbouwing en wat de eventuele gebreken zijn. Zo kun na het opmaken van het rapport verdere stappen ondernemen.

Kun je problemen ook voorkomen?
Bij voorkeur wil je natuurlijk helemaal geen problemen, een verbouwing is vaak al stressvol en kostbaar genoeg. Bespreek van te voren goed met de aannemer wat jij van hem verwacht tijdens de verbouwing. Maak afspraken over wat je verwacht en leg deze ook vast.
Zoals eerder gezegd, bespreek alles waar je niet tevreden over bent zo snel mogelijk met de aannemer.

Zeker bij particuliere verbouwingen is het aan te raden om de verbouwgarantie van Bouwgarant of te sluiten. Een andere optie voor een garantie is de Woningborg Garantie- en waarborgregeling verbouwingen. Laat je van te voren goed informeren. Zo voorkom je een hoop stress.

Beeld: Shutterstock door: shisu_ka | Powered by Sendt

 Gerelateerde berichten