Wat zijn de voordelen van het kopen van een youngtimer?Wat zijn de voordelen van het kopen van een youngtimer?

Wat zijn de voordelen van het kopen van een youngtimer? Iedereen kent de oldtimer. Maar wat is nu precies een youngtimer? Een youngtimer is een auto tussen de 15 en de 30 jaar oud, die mogelijk in de toekomst de klassiekerstatus, of de oldtimerstatus zal gaan krijgen. Er zitten heel wat voordelen aan het kopen van een youngtimer. We leggen uit welke dat zijn.

Welke autos worden vaak youngtimers?
Dit zijn vaak auto’s van de volgende merken; Audi, BMW, Volkswagen, Mercedes, Volvo, Saab en Alfa Romeo. Vaak wordt de youngtimer in de toekomst meer waard. Mits de eigenaar de auto in goede conditie houdt. En er uiteraard niet al teveel kilometers mee rijdt. Want zelfs aan een auto van uitstekende bouwkwaliteit valt af te zien wanneer er meer dan 300.000 kilometers mee gereden zijn. Of een auto uiteindelijk ooit een klassieker wordt, hangt van een aantal dingen af. Onder andere of de auto iets bijdraagt aan de historie van de auto. Bijvoorbeeld omdat het een bijzondere uitvoering was. Echter, ook een auto die tot in lengte van dagen een grote schare liefhebbers heeft, zal een klassieker worden.

Staat een youngtimer garant voor voordelig autorijden?
Niet iedere auto van 15 jaar oud is nog een goede auto te noemen. Vele auto’s zijn na 15 jaar nog rijdbaar, maar het mooie is er dan toch vaak wel af. Bij de groep auto’s van 20 jaar en ouder wordt dat nog minder. En de meeste auto’s bereiken de leeftijd van 30 jaar niet eens. Maar zelfs al zien auto’s van deze merken er vaak nog zondermeer prima uit en verraden ze hun leeftijd nauwelijks, dan nog betekent het niet altijd dat ze vrij zijn van gebreken. En gebreken verhelpen kost bij een oude auto vaak meer dan bij een nieuwe auto. Ten eerste omdat de benodigde onderdelen vaak minder goed voorradig zijn. En ten tweede omdat bouten, moeren en onderdelen die al 20 jaar of meer aan een auto hebben vastgezeten, zich soms maar moeilijk laten losmaken en demonteren. Hetgeen meer uren werk betekent voor de monteur. De aanschafprijs van een youngtimer is overigens vaak zeer aangenaam te noemen. En wanneer je zuinig bent op je youngtimer, dan zal de waarde van de auto niet veel meer dalen. En wellicht zelfs gaan stijgen, naarmate de auto richting de 30 jaar gaat.

 

 

 

 

Waar moet je op letten bij aankoop?
Zelfs al ben je zelf handig, dan nog is het altijd verstandig te gaan zoeken naar een youngtimer die niet al teveel kilometers gereden heeft, die schadevrij is en waarvan de onderhoudshistorie bekend is. En die daarmee doorgaans in een uitstekende staat verkeert. Je kunt dan veelal voor een budget van rond de 5000 Euro een schitterend mooie auto rijden, die je steeds minder vaak zult zien en waar je nog jaren plezier van kunt hebben. En wanneer je een eigen bedrijf hebt en niet al te veel kilometers hoeft te maken voor je zaak, dan zou het zakelijk rijden van een youngtimer wel eens voordelig uit kunnen pakken voor je. Omdat je voor een auto van 15 jaar of ouder maar bijtelling hoeft de betalen over de dagwaarde van de auto. En niet over de cataloguswaarde.

Bovendien zijn onderdelen voor youngtimers wel eens wat lastiger te verkrijgen, waardoor het kan voorkomen dat bij reparatie van je auto, het langer kan duren voordat je de auto weer tot je beschikking hebt.

Een pluspuntje is dan weer dat je bij sommige verzekeringsmaatschappijen je youngtimer goedkoop kunt verzekeren wanneer je deze als tweede auto hebt.

Beeld: Shutterstock door: Nykonchuk Oleksii | Powered by: SendtGerelateerde berichten