Wat vertellen scheten over je gezondheid?Iedereen laat af en toe scheten. Dat is geen schokkend nieuws, het is niet meer dan normaal. Maar als je ineens last krijgt van veel meer winderigheid dan normaal, dan probeert je lichaam je misschien iets te vertellen. Wat kunnen scheten je vertellen over je gezondheid?

Bruine bonen
Je hebt vast wel gemerkt dat als je bonen, bloemkool, broccoli of spruitjes hebt gegeten, je darmen iets meer opspelen dan normaal. Deze groenten zitten boordevol vezels. Die zijn erg goed voor je en helpen je spijsvertering op gang, met helaas een bijwerking: scheten.
Overige oorzaken van winderigheid:

Te snel eten
Hoe sneller je eet, hoe meer lucht je inslikt tijdens iedere hap of slok. Dat leidt vaak tot een heleboel boeren, maar een deel van de lucht komt ook in je darmen terecht. Let op dat je ook veel lucht inslikt wanneer kauwgom eet, op een snoepje zuigt of door een rietje drinkt.

Je darmbacteriën zijn uit balans
Je kunt je spijsverteringskanaal zien als een lange buis met spieren. Aan de bovenkant wordt er eten in gegooid, en de spiercontracties duwen het naar de bodem. Normaal gesproken maakt de dunne darm sterke bewegingen om het voedsel in de dikke darm te krijgen, maar soms zorgen dingen als medicatie, infecties of aandoeningen ervoor dat de dunne darm dit niet goed kan doen. Bacteriën krijgen dan vrij spel en kunnen de dunne darm overwoekeren, met scheten als bijwerking.

 

 

Je hebt PDS
Het Prikkelbare Darm Syndroom is een chronische aandoening die invloed heeft op de dikke darm. Het zorgt voor winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree. Veel mensen met PDS volgen een speciaal dieet (geen vet eten en koffie) en bewegen veel zodat de lucht niet vast komt te zitten.

Te veel zuivel
Yoghurt, kaas en melk kunnen ook winderigheid veroorzaken. Als je gevoelig bent voor lactose, kan je dunne darm de lactose minder goed afbreken en komt de onverteerde zuivel in je dikke darm terecht. Bacteriën breken het vervolgens af en dat leidt tot scheten laten.

Gevoelig voor gluten
Gluten zijn voor iedereen onverteerbaar, maar als je glutenintolerant bent, krijg je een immuunrespons in je dunne darm. Je darmen kunnen hierdoor geen voedingsmiddelen meer opnemen en krijg je last van diarree, winderigheid en gewichtsverlies.

Veel zwavel gegeten
Ruiken je scheten naar rotte eieren? Dan heb je vast veel zwavel binnengekregen. Zwavel is een mineraal dat je nodig hebt voor een gezonde huid, sterke nagels en gezond haar. Zwavel zit vooral in dierlijke producten, zoals vlees en vis, maar ook in noten en groenten.

Bron: Margriet.nl  | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt