Wat te doen als je gebeld wordt door buitenlands nummer?Wat moet je doen als je gebeld wordt door een buitenlands nummer?

Wat te doen als je gebeld wordt door buitenlands nummer? Momenteel worden er veel gevallen gemeld van telefonische fraude via de telefoon. Je wordt hierbij gebeld door een buitenlands telefoonnummer, meestal met een nummer vanuit buiten Europa. Het gaat hierbij om landen zoals Algerije (213) of Tunesië (216) maar ook vanuit andere landen is dit mogelijk.

Wangiri fraude
De bellers zijn criminelen. Je ontvangt een melding van een gemiste oproep vanuit het buitenland. Vaak ben je nieuwsgierig wie er gebeld heeft en wil je terug bellen. Er wordt dan opgenomen en je hoort dan een kiestoon of een bandje. Zonder dat je het in de gaten hebt worden er zo extreem hoge belkosten aan je in rekening gebracht. Ze noemen deze vorm van telefonische fraude ook wel Wangiri Fraude. Je telefoonrekening kan hierdoor zomaar honderden euro’s hoger zijn dan normaal.

 

 

Wat moet je doen als je gebeld wordt?
Neem nooit op als je gebeld wordt door een onbekend, buitenlands nummer. Ook al ben je nieuwsgierig wie je gebeld heeft, bel ook nooit terug. Blokkeer de nummers meteen zodat ze niet nog een keer kunnen bellen. Twijfel je toch of het misschien wel iemand is die je kent, Google het nummer waardoor je gebeld bent en vaak verschijnt deze dan als een frauduleus nummer. Word je vaak gebeld door deze nummers is er ook de mogelijkheid om je telefoonprovider in te lichten. Zij kunnen deze nummers voor al hun klanten blokkeren. Het kan in sommige gevallen zelfs voorkomen dat zonder dat je opgenomen hebt, of teruggebeld de kosten toch door de criminelen in rekening gebracht worden via je telefoonrekening.

Toch slachtoffer?
Ben je toch slachtoffer en heb je niet teruggebeld? Of een onverwacht hoge telefoonrekening gekregen? Neem dan ook contact op met de provider. Een provider moet kunnen bewijzen dat je daadwerkelijk met dat nummer gebeld hebt. Mocht je er niet met de provider uitkomen is er de mogelijkheid om naar de rechter of de geschillencommissie te gaan.

Beeld: Shutterstock | Powered by SendtGerelateerde berichten