Wat mogen fabrikanten wel en niet beweren over hun producten?Fabrikanten proberen consumenten zoveel mogelijk te verleiden om hun producten te kopen. Dat doen ze met allerlei uitspraken maar hoever mogen fabrikanten gaan met hun beweringen? Wij leggen het uit.
Voedingsclaims
Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product.

Voorbeelden zijn ‘light’ en ‘eiwitrijk’:

Light:

Zo mag de claim alleen gebruikt worden als er bijvoorbeeld 30% minder suikers in zitten dan een vergelijkbaar product.

Eiwitrijk:

Minimaal 20% van de energie  in het levensmiddel bestaat uit eiwitten.

Wetgeving
Het gebruik van claims is in Europese wetgeving geregeld. Het is makkelijk te controleren of voedingsclaims juist zijn: Fabrikanten mogen een claim alleen gebruiken als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims voorkomt.

Gezondheidsclaims
Een gezondheidsclaim stelt dat een voedingsmiddel een positief effect heeft op de gezondheid.

Deze claims moeten net als voedingsclaims voldoen aan strenge voorwaarden, maar zijn lastiger te bewijzen. Er is namelijk veel onderzoek nodig voor het aantonen van effecten op de gezondheid.

‘Goed voor het cholesterol’

Op een product die alfa-linoleenzuur (een omega 3-vetzuur) bevat mag het volgende geclaimd worden: ‘Goed het cholesterol’. Dit omdat het bewezen is door middel van onderzoek.

De volgende claims mogen niet gedaan worden:‘verlaagt het risico op hart- en vaatziekten’ of ‘helpt het cholesterolgehalte te verlagen’. Dit is namelijk niet bewezen.

Wetgeving
Gezondheidsclaims moeten goed onderbouwd zijn. Ze mogen alleen gebruikt worden als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims staan.

Voor fabrikanten die beweren dat hun product het risico op een ziekte verkleint (de ziekterisico claims), geldt nog een extra regel. Ze moeten vermelden dat ziektes allerlei oorzaken kunnen hebben, en dat één product niet alle risico’s weg kan nemen.

 

 

Medische claims
Een medische claim is een claim die beweringen doet over het behandelen, genezen of voorkomen van een ziekte.

Als een medische claim gebruikt wordt voor een product, dan wordt dit beschouwd als een geneesmiddel. Voor medische claims gelden andere regels dan voor voedings- en gezondheidsclaims. Zo moet de fabrikant een handelsvergunning hebben.

Het is verboden om medische claims te gebruiken voor levensmiddelen en gezondheidsproducten.

Stelling:

Als er op een pak yoghurt staat dat het de darmwerking verbetert, mag dit wettelijk gezien?

Antwoord:

Als er op een pak yoghurt staat dat het de darmwerking verbetert, kan de fabrikant op zijn vingers worden getikt. Medische claims op voeding mogen namelijk niet. Maar stellen dat de yoghurt goed is voor de spijsvertering mag weer wel.

bron: bnnvara.nl | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt