Wat kan je ondernemen als je een arbeidsconflict hebt?VOLG DEZE STAPPEN OM HET OP TE LOSSEN

Wanneer je een conflict heb op de werkvloer met een collega of de werkgever kan dit zeer nadelig zijn voor de werksfeer. Als dit het geval is is het zaak dat je hier zo snel mogelijk uitkomt en bij voorkeur samen. Wanneer dat niet lukt op een of andere manier zijn er een aantal mogelijkheden om er op een alternatieve manier uit te komen.

Ga in overleg

De eerste stap die je dan kan zetten is overleggen met de werkgever of je leidinggevende. Kijk samen welke mogelijkheden er zijn en zet deze op een rijtje. Is je werkgever bijvoorbeeld van plan om je over te plaatsen naar een andere afdeling of locatie en wil je dit niet dan is er wellicht de mogelijkheid dat een collega in jouw plaats gaat.

Leg afspraken vast

De tweede stap is dat er schriftelijk afspraken worden bevestigd. Zorg dat er van het gesprek en verslag gemaakt wordt en dat je de ook ontvangt. Door dat te doen is er veel meer duidelijkheid wat betreft de gemaakt afspraken .En mochten er nog vervolgafspraken plaats vinden dan kun je terugvallen op de vastgelegde afspraken.

Vertrouwenspersoon

Een andere mogelijkheid is contact opnemen met een vertrouwenspersoon op het werk. Vooral als het conflict te maken heeft met agressie, seksueel geweld, pesten of discriminatie in welke vorm dan ook is dit een goede manier om dit vertrouwelijk te bespreken.

Mediator

Wanneer je er met de leidinggevende of de werkgever niet uit mocht komen is er ook nog de mogelijkheid om een mediator in te schakelen. Het gaat hier dan om een onpartijdige en onafhankelijke partij die kan helpen met het komen tot een oplossing. Ook de afspraken die daarbij gemaakt worden zullen wederom worden vastgelegd. Belangrijk is om tijdens het arbeidsconflict op correcte wijze je werk uit te voeren.

Meld je niet ziek

Indien je niet echt ziek bent, meld je dan ook niet ziek. Komt het uiteindelijk toch tot een recht=zaak dan sta je er sterker voor als je het werk op een goed manier bent blijven uitvoeren. In sommige gevallen kan de werkgever je een beëindigingsovereenkomst aanbieden.Wanneer dit het geval is, teken dan niet meteen maar laat dit contract inhoudelijk controleren door een jurist. Deze kan je vinden bij de vakbond, het Juridisch Loket of via de rechtsbijstandverzekering.

Kantonrechter

Mochten alle bovenstaande stappen toch niet werken dan is er ook de mogelijkheid om naar de kantonrechter te stappen. Houd hier wel rekening mee dat dit mogelijke gevolgen heeft voor de werksfeer. Een advocaat inschakelen is bij deze stap sterk aan te raden. Indien je een rechtsbijstandverzekering hebt of als je lid bent van de vakbond kan je dit via deze instanties regelen.

Bron: Juridisch Loket | Powered by Sendt