Wat kan je allemaal met koffieprut doen?Wat kan je allemaal met koffieprut doen?

Wat kan je allemaal met koffieprut doen? We gebruiken weer ouderwets veel filterkoffie! Deze koffie is niet alleen makkelijk om te zetten maar is vaak heel erg lekker. Met alle keus in filtermalingen is er voor ieder wat wils. Maar wist je dat je met de overgebleven koffieprut heel veel slimme dingen kunt doen? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje.

Als tuinmest en het helpt tegen slakken
In koffieprut zit stikstof, magnesium en ook calcium. Dit is een ideale combinatie voor een wat zuurdere grond. Planten die daar van houden zullen het daarom zeker waarderen als je de koffieprut in de tuin gooit. Zorg er wel voor dat je het een beetje verdeelt. Heb je last van slakken? Zij vinden koffieprut juist niet fijn en zullen uit de buurt van planten blijven die omringt zijn door wat koffieprut.

Voor een frisse geur in de koelkast
Koffieprut heeft een ontgeurende werking, zet een schaaltje neer in de koelkast en vreemde en vieze luchtjes verdwijnen snel. Regelmatig verse koffieprut neerzetten voor het beste resultaat.

Koffieprut werkt insectenwerend
Vooral muggen houden niet van de geur ervan. Zet op strategische plaatsen bij ramen of ’s zomers op de tuintafel een bakje verse koffieprut neer en houdt die vervelende zoemers op afstand.

 

 

 

Gebruik het als textielverf
Om kleding die hippe vintage uitstraling te geven kan je de kleiding even een paar uurtjes onderdompelen in de koffie. Meng de prut aan met wat lauwwarm water en beweeg de kleiding af en toe voor een leuk effect.

Anti-wallen effect
Maak een mixje van wat koffieprut en bij voorkeur bronwater. Zorg dat het crémedik is en breng het aan onder je ogen, let op dat je het niet te dicht bij het oog zelf doet! Ongeveer 15 minuten laten zitten en dan voorzichtig weghalen.

Gootsteenonstopper
Wanneer je last hebt van lichte verstopping van de gootsteen kan je een beetje koffieprut mengen met wat Dreft. Gooi dit in de gootsteen en spoel hierna weg met veel kokend water. De gootsteen zal weer veel beter leeglopen.

Marinade
Bij vleesgerechten is de smaak van koffie heel goed te gebruiken. Voeg een beetje koffieprut toe aan de marinade en zo krijg je een extra kruidige smaak aan je vlees. Ook lekker bij barbecue vlees en vlees van de grill!

Beeld: Shutterstock door: Nor Gal | Powered by SendtGerelateerde berichten