Wat kan je allemaal doen met WD-40?
Wat kan je allemaal doen met WD-40?
Calendar

Wat kan je allemaal doen met WD-40? We kennen het allemaal als dat blauwe busje waarmee je iets los wil maken dat muurvast zit of als er wat kraakt zoals de scharnieren van een deurtje. Maar wist je dat er een heleboel andere manieren zijn om dit handige blauwe busje te gebruiken?

Wd-40 is een olie die smeert, los maakt, reinigt, vocht weghaalt en beschermt. Door deze eigenschappen kun je het product voor veel doeleinden gebruiken. We zetten er 10 op een rijtje voor je:

 • Verwijder zwarte strepen op de vloer van schoenzolen door er een kleine hoeveelheid WD-40 op te spuiten en daarna schoon vegen met een droge doek.
 • Ook lijm en lijmresten zijn heel goed te verwijderen met WD-40. Spray een beetje ervan op het oppervlak met de lijmresten, laat heel even intrekken en daarna kan je het met een droge doek wegvegen. Ook handig als je leuke flessen wilt hergebruiken en er nog lijmresten van het etiket op zitten.
 • Kalk in de wc-pot? Spuit op de kalkresten, laat het een half uurtje intrekken en spoel daarna door.
 • Wanneer de (klein)kinderen met stift op de muren hebben getekend dan kan je de niet gewilde kunstwerken even inspuiten met WD-40 en afnemen met een droge doek. Let wel even op dat hele kwetsbare muren hiervoor niet geschikt zijn.
 • Niet is vervelender dan dat je na het douchen in de spiegel wil kijken en de spiegel beslagen is. Dit is heel goed te voorkomen door een klein beetje WD-40 op een schone en droge doek te spuiten en daarmee de spiegel af te nemen. Je creëert zo een klein laagje zodat de spiegel niet meer kan beslaan.

 

 • Zit je rits van je favoriete vest vast? Spray voorzichtig een beetje op de rits , laat even intrekken en de rits zal weer goed kunnen bewegen.
 • Een andere bekende manier om WD-40 te gebruiken is het waterdicht maken van laarzen en schoenen. Ook hier ontstaat door de laars of schoen lichtjes in te sprayen een laagje dat deze beschermt tegen vocht. Soms is het nodig om een paar dunne laagjes te sprayen.
 • Spray snoei- en takkenscharen in na gebruik met WD-40 om roestvorming en corrosie te voorkomen. Zo gaan ze veel langer mee. Even navegen met een droge doek en zo kunnen ze veilig opgeborgen worden.
 • Heb je kunstplanten staan? Na verloop van tijd kunnen deze dof worden door vuil en stof. Spray een beetje op een droge doek en veeg hiermee de bladeren schoon en glanzend. Let op met zijde planten en bloemen. WD-40 is hiervoor niet geschikt.
 • Ook roest is goed te verwijderen met het product. Bij flink verroeste goederen kan je het beste de WD-40 wat langer laten intrekken. Gebruik een oude doek om het na te vegen.
 • Grappig weetje over WD-40: de naam komt van de chemicus Norm Larsen die het product uitvond. De letters WD staan voor water displacement ( water verwijdering) en 40 staat voor de 40ste poging waarbij het pas lukte om een perfecte formule te ontwikkelen.

Beeld: Shutterstock door: Ismail Sadiron


Gerelateerde berichten