Wat is Whatsapp fraude en hoe bescherm je jezelf daar tegen?Wat is Whatsapp fraude en hoe bescherm je jezelf daar tegen?

Oplichting via Whatsapp is een van de meest voorkomende soorten van fraude van het moment. Deze soort van oplichting is ook wel bekend als ‘vriend-in-noodfraude of hulpvraagfraude’. Ook doen deze fraudeurs zich vaak voor als een familielid. Er zijn manieren waarop je whatsappfraude kunt herkennen en hoe je er tegen beschermt. Wij zetten ze op een rijtje.

Hoe herken je het?

Je ontvangt een appje van een voor jou onbekend nummer van een ‘bekende’ waarbij de profielfoto vaak klopt. Daarin staat vaak dat de gene van wie het bericht af zou komen een nieuw nummer heeft. Daarna zal de ‘bekende’ je vragen om een rekening voor te schieten waarbij veel haast geboden is, denk aan een openstaande rekening die meteen betaald dient te worden. De ‘bekende’ wil of kan zogenaamd niet op een andere manier communiceren bijvoorbeeld doordat die gene een kapotte telefoon heeft. Of een andere vergezochte smoes.
Ga nooit op dit betaalverzoek in, ook al vertrouw je deze bekende. De criminelen lezen zich soms zelfs in via social media om personen goed te te kunnen na doen zodat het authentiek over komt bij jou.

Hoe voorkom je het?
Wanneer je een verzoek krijgt om geld over te maken zoals hierboven beschreven, bel dan de gene van het verzoek zou komen op het bij jou al bekende nummer. Dus niet op het ‘nieuwe nummer’. Maak geen geld over wanneer je die persoon niet kan bereiken. Wanneer er op het ‘nieuwe’ nummer wél wordt opgenomen luister dan goed of dit de echt stem van de bekende is of dat het door de fraudeur opgenomen geluidsfragmenten van social media zijn. Maak alleen geld over als je echt contact hebt gehad door bellen.

 

 

WhatsApp-kaping
Oplichters en fraudeurs proberen door middel van kaping je Whatsapp account over te nemen. Zo is het voor hen nog makkelijker om bekenden van je te misleiden. Bij deze vorm van fraude sturen ze je via Whatsapp of een andere vorm van contact een bericht dat ze per ongeluk een code naar jouw nummer hebben laten sturen omdat ze niet meer in hun eigen Whatsapp account kunnen. Ze vragen je daarbij om de code naar hun te sturen. Ga hier NOOIT op in. Zo kunnen ze op eenvoudige wijze jouw Whatsapp account overnemen.

Hoe beveilig je Whatsapp?
Je kunt deze vorm van Whatsapp fraude voorkomen door het volgende te doen:
open WhatsApp en tik op Instellingen > Account > Verificatie in 2 stappen > Inschakelen. Kies een makkelijke code die je goed kunt onthouden , maar die niet makkelijk te raden is door anderen. WhatsApp zal je vaak een keer per week om de code vragen zodat je die niet snel vergeet.

Wat als je toch slachtoffer wordt?
Wanneer je toch geld hebt overgemaakt of je doorziet de poging tot fraude op tijd dan kan je het volgende doen:
Doe altijd aangifte bij de politie. Je kan deze aangifte van fraude ook online doen. Dit kan ook indien er alleen bij een poging tot fraude is gedaan, zonder dat je geld overgemaakt hebt. Maak altijd schermafbeeldingen van de WhatsApp-gesprekken zodat je zichtbaar bewijs hebt. Let op dat je deze zo snel mogelijk maakt. De oplichters verwijderen vaak snel de berichten die gebruikt kunnen worden als bewijs tegen ze. Vooral de berichten met daarin betaallinkjes etc. worden snel verwijdert. De politie heeft deze informatie nodig om actie te kunnen ondernemen tegen deze criminelen.
Bron: Consumentenbond.nl | Beeld: Shutterstock | Powered by SendtGerelateerde berichten