Wat is het verschil tussen yoghurt en kefir?Wat is het verschil tussen yoghurt en kefir?

Wat is het verschil tussen yoghurt en Kefir? We horen steeds vaker over kefir. Is het waar dat kefir gezond is en wat is het verschil met gewone yoghurt?

Wat is kefir?
Kefir is een yoghurtachtige drank die waarschijnlijk afkomstig is uit de berggebieden van Tibet of de Kaukasus. Kefir wordt gemaakt met koeien-, geiten- of schapenmelk. De smaak is verfrissend en een beetje tintelend. Het wordt niet alleen van melk gemaakt maar ook van de zogenaamde kefirkorrels. Dit zijn schimmel- en melkzuurbacterie-culturen die er uitzien als bloemkool.

Voedingswaarde
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Het bevat onder andere, calcium, proteïne, magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2. Vitamine K2 verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en speelt een belangrijke rol in je calciumhuishouding. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de calcium die je uit kefir en andere producten binnenkrijgt op de juiste plaatsen komt, zoals je botten en tanden.

Yoghurt en kefir
Yoghurt en kefir zijn beide gefermenteerde melkproducten maar kefir bevat aanzienlijk meer goede bacteriën, ook wel probiotica genoemd. Ook zitten er in kefir gisten, dit in tegenstelling tot yoghurts die dat niet bevatten. Het is een rijker en gevarieerder product dan gewone yoghurt.

 

 

Wat doen probiotica?
Probiotica zijn door de World Health Organization gedefinieerd als levende kleine organismen, oftewel goede bacteriën die een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van de mens. Omdat veel ongezonde voedingsstoffen – die we toch vaak binnenkrijgen – ervoor zorgen dat de “slechte bacteriën” in aantal groeien (zoals suiker), is het belangrijk dat we probiotica nemen om het evenwicht te herstellen.

Waar is kefir goed voor?
Kefir is goed voor de spijsvertering, helpt tegen stress, het maakt je botten sterker en het kan je helpen met afvallen. Omdat veel kwalen te herleiden zijn naar een slechte balans in je darmen kan je kefir gebruiken om die balans weer te herstellen.

Beeld: Shutterstock door: DUSAN ZIDAR | Powered by SendtGerelateerde berichten