Wat is het verschil tussen goed schoonmaken en desinfecteren?Calendar

Niet alle schoonmaakklusjes in huis zorgen ervoor dat oppervlakken ook echt gedesinfecteerd zijn. We leggen uit hoe dit zit.

Goed schoonmaken
Wanneer je goed schoonmaakt is dit bedoeld om oppervlakken er schoon en zonder vlekken uit te laten zien. Denk hierbij aan keukenkastjes en vloeren. De gewone allesreinigers zijn ervoor om alle etensresten, vlekken en geurtjes te verwijderen. Je krijgt met deze schoonmaakproducten wel een gedeelte van de bacteriën, schimmels en virussen weg maar lang niet alle.

Stoomreiniger
Bij het gebruik van een stoomreiniger krijg je al meer virussen etc. weg maar nog steeds niet alle. Een stoomreiniger is vooral geschikt voor gordijnen, vloerkleden, matrassen en de mandjes van huisdieren omdat je hierbij geen chemicaliën gebruikt.

Wanneer desinfecteren?
Oppervlakken zoals het aanrecht, de gootsteen en de wasbak in de badkamer moet je vaker desinfecteren omdat deze vaak direct in contact komen met bacteriën, schimmels en virussen. Ook deurknoppen, lichtschakelaars en het toilet moeten vaker met een desinfecterend product schoongemaakt worden. Gebruik hier voor een desinfecterende spray en wissel vaak van doekje. Was schoonmaakdoekjes altijd op 90 graden. Er zijn ook desinfecterende doekjes te koop die je na gebruik kunt weggooien. Let hierbij wel op dat je deze niet door het toilet spoelt. Deze veroorzaken verstoppingen in het riool.

Alleen desinfecteren voldoende?
Kan je voldoen met alleen een desinfecterend product? Het antwoord daarop is nee, zorg er altijd voor dat je voor het desinfecteren de oppervlakte ontdaan hebt van kruimels, modder en stof. Hiervoor gebruik je altijd een allesreiniger. Allesreinigers zijn er ook verkrijgbaar in milieuvriendelijke uitvoeringen. . Lees ook: welke oppervlakken worden nooit schoongemaakt?

Teveel desinfecteren
Let er wel op dat je desinfecterende producten alleen gebruikt wanneer het echt nodig is. Overgebruik van deze producten kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Houd ook altijd rekening er mee dat deze producten giftig zijn bij verkeerd gebruik en gebruik ze met zorg.

Is bleek ook een desinfectant?
Ja, bleek is ook een desinfectant wanneer je het weinig of niet verdund. Hoe meer je verdund hoe milder het product zal werken. Combineer bleek nooit met andere producten. Bij menging kan er een gevaarlijk gas ontstaan.

Bron: Appartmenttherapy.com | Beeld: Shutterstock