Wat is gezonder, roomboter of margarine?Iedereen smeert zijn brood anders: een laag roomboter, wat halvarine of helemaal geen boter. Wat is precies het verschil tussen boter, margarine en halvarine? “Roomboter en margarine bevatten veel vet en halvarine de helft minder”, zegt Astrid Postma, voedingsexpert bij het Voedingscentrum.

“Roomboter bestaat uit verzadigd vet, wat minder goed voor je is omdat het je cholesterolgehalte verhoogt. Margarine en halvarine bestaan uit goede, onverzadigde vetten en er is vitamine A en D aan toegevoegd.”

Roomboter: bevat 80 procent vet, waarvan 50 procent verzadigd en 30 onverzadigd

Margarine: bevat ook 80 procent vet, waarvan 20 procent verzadigd en 60 onverzadigd

Halvarine: bevat 40 procent vet, waarvan 10 procent verzadigd en 30 procent onverzadigd

Dieetmargarine: zit tussen de laatste twee in en bevat tussen de 40 en 60 procent vet, waarvan driekwart onverzadigd

Roomboter kunnen we volgens Postma beter niet op onze boterhammen smeren. “Als je veel roomboter smeert, krijg je al snel te veel verzadigde vetten binnen. Die zitten namelijk ook al in kaas, vlees of bijvoorbeeld koekjes”, zegt Postma. “Ook zitten er transvetten in roomboter en dat is het slechtste soort vet voor je cholesterolgehalte.”

Het Voedingscentrum adviseert zachte margarine op ons brood. Boter bevat meer verzadigd vet dan margarine. Vervang je verzadigd vet door onverzadigd vet, dan verklein je het risico op hart- en vaatziektes, zo stellen ze.

 

 

Er zijn ook tegengeluiden:
Arts en schrijver William Cortvriendt geeft in zijn boek “Lichter” een advies dat haaks op dat van het Voedingscentrum staat. Volgens de arts hebben margarinefabrikanten boter met behulp van reclamecampagnes in een kwaad daglicht gesteld. Volgens Cortvriendt baseert het Voedingscentrum zich op gegevens uit 2015 die ‘hoognodig aan revisie’ toe zijn. In die tijd werd over het algemeen nog aangenomen dat verzadigde vetten ongezond zijn, terwijl dat volgens hem juist niet zo is.

Sander Kersten, hoogleraar voeding, metabolisme en genomics aan de Universiteit van Wageningen ziet dat de meningen over boter steeds meer polariseren. Het is volgens hem erg ingewikkeld om in een paar zinnen uit te leggen hoe het precies zit met vet. Twijfel zaaien en er tegenaan schoppen is heel makkelijk. Het lijkt nu te worden: wie het hardst schreeuwt heeft gelijk en krijgt de massa aan zijn kant.

Andere opties:
Wie niet houdt van het smeren van boter heeft genoeg andere opties. Smeer bijvoorbeeld hummus of pindakaas op je brood of kook wat meer met (olijf)olie en pesto. Pindakaas die bestaat uit 100% pinda’s is zelfs een van de gezondste dingen die je op je brood kunt smeren. Het bevat de gezonde onverzadigde vetten waar veel mensen wel meer van mogen eten.”

Bron: 24kitchen,  nu.nl | Powered by: Sendt