Wanneer eet je teveel suiker?Een drugsverslaving is te vergelijken met een suikerverslaving. Maar wanneer heb je een suikerverslaving? Dat is erg moeilijk te bepalen doordat de meeste voedingsmiddelen suiker bevatten. Er zijn sympthonen waaraan je kan herkennen dat je teveel suiker eet;

1. Algemene vermoeidheid

Het effect dat het veroorzaakt is vergelijkbaar met drugs. Eerst krijg je veel energie, maar daarna zakt je energieniveau al snel naar een lager niveau dan normaal. Na de eerste piek ervaar je dus een fikse daling, oftewel een crash.

De algemene reactie op dit soort vermoeidheid is het drinken van frisdrank of andere stimulerende middelen die ook rijk zijn aan suiker. Daardoor begint de cyclus weer helemaal opnieuw. Dat is waarom we aanraden om koffie te drinken met suikervrije zoetjes of andere ingrediënten die helpen je energie weer terug te krijgen.

2. Het verlangen naar meer snoep

Zoals we al hebben gezegd, hebben we het over een substantie met effecten die lijken op die van drugs. Dus, als je merkt dat je de hele tijd aan snoepen denkt, kan het een teken zijn dat je te veel suiker eet. Je kunt er namelijk aan verslaafd raken.

De reden dat dit gebeurt, heeft te maken met de aard van de mens. We hebben glucose nodig om te overleven. Hoe meer je ervan eet, hoe meer je hersenen je gaan doorgeven dat je er een reserve van moet opslaan. Dat is waarom suiker wordt toegevoegd aan de meest onwaarschijnlijke voedingsmiddelen, zoals snacks en zelfs vlees.

3. Stemmingswisselingen

Zoals we hebben gezegd: hoe meer suiker je eet, hoe meer trek je erin hebt. Dat betekent dat als je iets zoets hebt gegeten, je in een betere stemming bent. Aan de andere kant geldt echter ook dat als je te weinig suiker eet, je geïrriteerd raakt.

Het interessante is dat je stemmingswisselingen nu gekoppeld zijn aan een bepaald soort voedsel. Alles dat commercieel verwerkt is, bevat glucose, wat betekent dat dit soort ontwenningsverschijnselen altijd gebeuren, wat je ook eet.

 

 

4. Je gewicht neemt toe

Als je hersenen de hoeveelheid suiker hebben ontvangen die ze nodig hebben om te functioneren, wordt de rest opgeslagen als vet. Wanneer je alvleesklier namelijk niet in staat is om voldoende insuline aan te maken om het te verteren, slaat je lever het op als vet.

Raak niet in paniek. Je kunt nog steeds een paar stukken fruit eten en toch afvallen. De glucose in dat soort voedsel is niet zo slecht als die in verwerkte suiker, zoals die in gebakjes en snoepgoed.

5. Je huid lijdt eronder

Het verteren van suiker vereist insuline. Dit is een krachtige stof die in grote hoeveelheden in je lichaam terechtkomt als je te veel suiker eet. Veel mensen zijn hier zeer gevoelig voor, waardoor hun huid droog en schilferig wordt als resultaat hiervan.

Het is waar dat je veel cosmetische producten kunt kopen voor de droge huid, maar we stellen voor dat je, voordat je toevlucht zoekt tot deze middelen, eerst eens probeert te minderen met de hoeveelheid suiker die je eet, om te kijken of dat de oorzaak is.

6. Je bloeddruk stijgt

Je hebt ongetwijfeld gehoord dat zout slecht is voor de bloeddruk, maar wist je dat suiker nog erger is?

Een onderzoek heeft uitgewezen dat omdat het moeilijker te verteren is, het een groter risico vormt voor je hartHierdoor stijgt de bloeddruk.

Het probleem dat hieruit voortkomt, komt vandaag de dag veel voor. Mensen herkennen echter maar zelden de relatie met suiker.

Er zijn veel dingen die een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken, maar wat duidelijk is, is dat niet weten wat je eet in combinatie met de lekkere smaak van suikerhoudende voedingsmiddelen het zal verergeren.

Bron: Gezonderleven.com | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt