Waarom worden we zwaarder als je ouder wordt?Waarom worden we zwaarder als je ouder wordt?

Waarom worden we zwaarder als je ouder wordt? Je eet en sport wellicht zoals altijd en toch word je steeds dikker nu je ouder wordt? Uit diverse onderzoeken blijkt dat dit verschillende oorzaken heeft. Welke dat zijn leggen we uit en ook wat je er zelf aan kan doen.

Hoe werkt de vetverbranding?
Vet bevat lipiden die je lichaam opslaat in vetcellen. Als je lichaam behoefte heeft aan brandstof, dan zet het de lipide om in glucose, ofwel energie. Als het lipide vermogen om je vet te verwijderen en te bewaren vermindert, kom je sneller aan. Al deze processen kosten energie. De snelheid en de manier waarop deze processen verlopen bepalen hoeveel energie je verbruikt op een dag. Hoe sneller je stofwisseling, des te meer calorieën je verbrandt en des te slanker je blijft.

 

 

Langzamere stofwisseling
Naar mate je ouder wordt gaat je stofwisseling steeds trager werken. De oorzaken daar van zijn een minder goed werkende stofwisseling, een vermindering van fysieke activiteiten en het verlies van spiermassa wat daar weer mee samen hangt.

Hoe versnel je de stofwisseling?
Op het moment dat je stofwisseling vertraagt is zijn er verscheidene oplossingen om deze weer te versnellen. Denk hierbij aan meer bewegen en sporten ,vooral krachttraining is belangrijk, een voedingspatroon dat minder calorieën bevat, een eiwitrijke voeding en een goede nachtrust. Vaak vermindert je eetlust als je ouder wordt, het is daarom belangrijk dat je wel voldoende blijft eten. Zo houd je de stofwisseling goed op gang. Vermijd veel vetten en koolhydraten in het dieet.

Beeld Shutterstock door: NDAB Creativity | Powered by Sendt

 Gerelateerde berichten