Waarom een groen dak op uw huis een goed idee isDe luchtkwaliteit verbeteren, de natuur een handje helpen en in de zomer koeler wonen; dat is mogelijk met een groen dak, en dat kun je helemaal zelf aanleggen. Een groen dak versterkt ook nog eens de werking van zonnepanelen, zeker als het erg warm is, zoals we de de afgelopen jaren hebben gemerkt met de steeds warmer wordende zomers.

Groene daken houden regenwater vast, waardoor er een overstort in het riool wordt voorkomen, er komt meer groen in de buurt, dragen bij aan de biodiversiteit, houden gebouwen in de zomer koeler, dempen geluid en zorgen voor een meerwaarde van de woning.

Hoe creëer je een groen dak? Als huizenbezitter kun je zelf aan de slag. Er zijn kant-en-klare pakketten te koop. De meest voorkomende groene daken zijn sedumdaken, begroeid met vetplantjes die goed bestand zijn tegen de hoge temperatuur op het dak. Ze zijn licht, blijven het hele jaar groen en vragen geen onderhoud.

Sedumrollen koop je online, bijvoorbeeld bij webshop Sedumworld. Je krijgt drie verschillende rollen thuisgestuurd, als eerste een drainagemat, een steenwolmat en de sedummat. Het is niets veel anders dan die uitrollen op je dak. Omdat er geen aarde bij gebruikt hoeft te worden, zijn deze drie rollen voor bijna elk dak geschikt.

 

 

Niet alle daken zijn geschikt voor begroeiing. De vuistregel is: als een volwassen man op het dak kan staan, kan het dak deze sedummatten aan. Als het regent, zuigt het groen zich snel vol, en niet elk dak heeft voldoende draagkracht daarvoor. Ook bij schuine daken is groen lastiger, maar niet onmogelijk. In Enschede bijvoorbeeld is een wijk gebouwd waarbij de daken zijn bedekt met groene dakpannen. Daar komt de waterfunctie te vervallen omdat het water van een schuin dak naar beneden rolt.

Steeds meer wordt in Nederland de waarde van een groen dak ingezien, zegt de groendak-expert van de Wageningen University & Research.

Dat werd hoog tijd, want de steden worden steeds heter: in grote steden als Amsterdam en Utrecht is het in de zomer zo’n 7 graden warmer dan in buitenliggende gebieden.

Veel van het stedelijk gebied is versteend, en steen absorbeert de warmte. Planten gebruiken die warmte en zorgen daarmee voor verkoeling. Op een groen dak komen ook planten en dieren voor die op asfalt niks te zoeken hebben, zoals diverse nuttige insecten.

Wie zelf aan de slag wil met zo’n verkoelend groen dak, heeft mogelijk recht op subsidie. Veel gemeenten hebben al zo’n  een subsidieregeling, en de Energiesubsidiewijzer laat zien in welke gemeente je aanspraak kunt maken op eventuele financiële steun.

 

Bron: Nu.nl  | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt