Feitjes over Sinterklaas en het Sinterklaasfeest!feitjes sinterklaas

Denk je alles te weten over Sinterklaas en het Sinterklaasfeest? Lees dan onderstaande feitjes. Zeker dat er dingen tussen staan die je nog niet wist.

De echte Sinterklaas, Sint Nicolaas, is in het jaar 270 geboren en stierf op 6 december 340. De bisschop werd na zijn dood heilig verklaard om zijn goede daden. Wij ‘’vieren’’ dus eigenlijk zijn sterfdag en niet zijn verjaardag!

Andere dag gevierd
Sinterklaas wordt pas sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog op 5 december gevierd. Hiervoor was 6 december de grote dag, zijn officiële sterfdag. Na 1945 kwam de vooravond in trek, waarop volwassenen surprises en gedichten voor elkaar gingen maken.

De echte Sint Nicolaas had dienaren. Deze werden pages genoemd. De kleding die de Pieten nu dragen is de typische 16e eeuwse kleding die de pages toen droegen. De staf van Sinterklaas is een symbool is voor de kerkelijke macht van de bisschop.


Zwarte Piet heette niet altijd zo.

Zwarte Piet stond eerder bekend als Hans Moef, Jan de Knecht, Assiepan of Nicodemus. Pas eind negentiende eeuw, na het succes van een prentenboekje over Sinterklaas kennen wij hem als Zwarte Piet en tegenwoordig steeds meer als Piet.

Sinterklaas niet uit Spanje.
Sint Nicolaas is geboren in Turkije en was daar de bisschop van Myra. Sint Nicolaas komt nu uit Spanje door een misverstand. In 1087 werden zijn beenderen naar Bari vervoerd en deze Italiaanse plaats was lang in handen van Spanje.

Santa Claus en Sinterklaas zijn in Amerika dezelfde persoon.
De kolonisten die vroeger vanuit Europa en ook vanuit Nederland vetrokken naar Noord Amerika hebben Sankt Nikolaus, Sinterklaas en Father Christmas in Noord Amerika voortgezet en heet daar nu Santa Claus, hier beter bekend als de kerstman.

 

Bron: sinterklaasgedichtenmaken.nlkijkmagazine.nl | Beeld: Shutterstock – Nika Art | Powered by SendtGerelateerde berichten