Tips om brandstof te besparen
Calendar

Brandstof besparen is één van de beste en eenvoudigste manieren om jouw autokosten structureel te verlagen. Ondanks steeds zuiniger wordende auto’s, is het brandstofverbruik nog behoorlijk afhankelijk van de bestuurder. Als bestuurder kan jij er dus voor zorgen dat jouw brandstofkosten omlaag gaan. Hoe? Dat leggen we met een aantal praktische tips uit.

Met deze tips bespaar je snel brandstof. Maak van deze tips een gewoonte voor een blijvende verlaging van jouw brandstofkosten:

 • Koude motor? Doe rustig aan. Een koude motor verbruikt flink meer brandstof dan een warme motor en slijt ook veel sneller. Dus doe rustig aan met een koude motor en probeer het toerental laag te houden tot de motor warm is.
 • Parkeer de auto in de rijrichting. Zet de auto zo neer dat je de volgende keer bij het wegrijden ook zo weg kunt rijden. Zoals eerder aangegeven verbruikt een koude motor meer brandstof, dus wanneer je eerst nog achteruit moet rijden betekent dit onnodig extra verbruik.
 • Sleep geen onnodig gewicht mee. Zorg dat je geen onnodige bagage met je meesleept want dit zorgt ook voor extra verbruik. Denk aan de dakkoffer of het fietsenrek. Verwijder deze direct na gebruik. Zorg ook dat je niet zomaar tussentijds gaat tanken. Dit is nergens voor nodig. Jij kan prima doorrijden totdat het lampje van de reservetank gaat branden. Spookverhalen over ‘troep onder in de tank’ kan je (bij moderne auto’s) vergeten.
 • Combineer ritten. Reis jij veel of heb je veel afspraken? Probeer deze dan zoveel mogelijk te combineren. Het is niet alleen zonde van de brandstof als je voor iedere afspraak weer heen- en terug moet rijden, het is ook zonde van de tijd.
 • Start de motor pas wanneer je ‘klaar’ bent. Zorg er voor dat je de motor pas start als je ook klaar bent om weg te rijden. Zorg ervoor dat je zaken zoals de gordel om doen, de navigatie instellen, telefoon checken, een snoepje pakken enzovoorts hebt geregeld en start dan pas het voertuig. Zo kunt je direct wegrijden. Stationair draaien betekent onnodig brandstofverbruik.
 • De juiste bandenspanning. Zorg ervoor dat de banden altijd de juiste spanning bevatten. Een te slappe band zorgt voor extra weerstand en dus een hoger verbruik. Ook slijt de band sneller. Dit laatste geldt ook voor een te harde band. Controleer de bandenspanning minimaal 1 keer per maand.
 • Gebruik Cruise Control. Veel auto’s beschikken tegenwoordig standaard over cruise-control. Dit is niet alleen een handige tool om ontspannen te rijden, maar het heeft ook een gunstig effect op het brandstofverbruik. Leer het gebruik van de cruise control aan. Zelfs op stukjes van een paar honderd meter is het al zinvol!
 • Gebruik de airco met beleid. Het gebruik van de airco kan tot 10% extra brandstofverbruik leiden. Zet deze dus niet onnodig aan. Gebruik de airco wel regelmatig om ervoor te zorgen dat deze niet dicht komt te zitten!
 • Ramen dicht. Houd ramen zoveel mogelijk dicht en gebruik de ventilatieroosters in het voertuig. Een open raam zorgt voor een verstoring in de stroomlijning en levert extra weerstand, dus brandstofverbruik op.
 • Gebruik elektra met beleid. Laat elektrische hulpmiddelen zoals de achterruitverwarming of stoelverwarming niet onnodig aan staan. Dit levert extra verbruik op (door de dynamo).
 • Juiste versnelling. Vaak is dit een kwestie van aanvoelen: een te hoog toerental zorgt voor een hoger verbruik, maar een te laag toerental ook. Probeer de middenweg ‘aan te voelen’ en zorg altijd voor de juiste versnelling. Sommige voertuigen beschikken ook over een schakelindicator of een eco-meter. Gebruik deze!

Brandstof besparen door jouw rijgedrag aan te passen

 

 

Onderstaande tips betekenen een aanpassing van je rijgedrag en verdienen dus wat extra aandacht en oefening. Deze tips hebben namelijk de grootste invloed op het rijgedrag.

 • Anticiperen
  Dit is het allerbelangrijkste bij autorijden. Niet alleen voor je veiligheid en die van de passagiers, maar ook om brandstof te besparen. Immers, afremmen betekent energieverspilling en dus onnodig extra brandstofverbruik. Kijk dus ver vooruit en pas je rijgedrag aan op de situatie voor je. Verkeerslichten? Laat je gas los. Een bocht of rotonde? Gas los. Remlichten of een knipperlicht voor je? Gas los. Door ver vooruit te kijken rijd jij zuiniger, veiliger en vele malen ontspannender.
 • Uitrollen in de versnelling
  Wanneer je het voertuig laat uitrollen, doe dit dan in de versnelling en niet in de vrij. Wordt het gas losgelaten in de versnelling, dan wordt de gasklep van het voertuig helemaal dichtgedraaid en wordt er dus geen brandstof verbruikt. In de vrij gaat de motor draaien alsof deze stationair draait, de gasklep staat nog steeds een klein beetje open en het voertuig verbruikt dus brandstof. Uitrollen in de versnelling betekent ook dat je afremt op de motor. Dat is natuurlijk weer ten gunste van de remblokken en -schijven.
 • Accelereer rustig
  Voor de hand liggend, maar zeer effectief. Ga niet als een gek doortrekken in de versnelling, maar trek rustig op en schakel op tijd. Snel accelereren levert geen tijdswinst op, alleen een hoger brandstofverbruik.
 • Laat je niet opjagen
  Laat je niet opjagen door andere weggebruikers die jou van de weg proberen te drukken. Negeer ze en laat ze passeren wanneer je in de gelegenheid bent.
 • BONUSTIP: Verkeersremmende maatregel? Nemen met toegestane maximum snelheid!
  Een bonustip voor de gevorderde bestuurder: komt er een verkeersremmende maatregel aan zoals een drempel, houd je dan aan de maximum snelheid. De weg is gemaakt voor deze snelheid dus je kunt deze met een gerust hart ‘aanvliegen’ met deze snelheid. De maatregelen zijn bedoelt voor voertuigen die sneller rijden dan de maximum snelheid!

Technische staat van het voertuig

Last but not least: de technische staat van het voertuig is ook van invloed op het brandstofverbruik. Met deze technische handelingen kunt jij eenvoudig brandstof besparen:

 • Regelmatig onderhoud
  Zorg ervoor dat jouw voertuig regelmatig wordt onderhouden. Periodiek je olie verversen en luchtfilter, brandstoffilter en bougies vervangen zorgt ervoor dat jouw auto in goede conditie blijft én dat de verbranding optimaal is.
 • De juiste olie
  De juiste olie is van groot belang voor de juiste smering van de motor. Gebruik bij voorkeur de olie die staat aangegeven in het onderhoudsboekje van het voertuig. Goedkoop is hier zeker duurkoop!
 • De juiste banden en bandenspanning
  Er zijn heel wat verschillende banden te koop. Kies niet de eerste de beste banden, maar verdiep je hier goed in. Afhankelijk van het gebruik dien jij jouw banden uit te zoeken.
 • Uitlijning van de banden
  Een goede uitlijning betekent minder rolweerstand dus een lager verbruik.