Thuiswerken. Wat zijn de voor- en nadelen en wat kost het je extra?Thuiswerken. Wat zijn de voor- en nadelen en wat kost het je extra?

Inmiddels niet meer weg te denken, thuiswerken. Door de huidige Corona maatregelen werkt een groot deel van werkend Nederland vanuit huis. Maar wat kost je dat extra per dag en wat zijn de voor- en nadelen?

Extra kosten
Doordat je meer thuis bent gebruik je meer stroom, warmte en water. En je heb natuurlijk ook nog de kosten voor koffie, thee en wc-papier. Het Nibud heeft uitgezocht wat dat je extra kost per dag, het gaat hier om zo’n € 2,- per dag wat je extra kwijt bent. Een aantal bedrijven heeft inmiddels een thuiswerkvergoeding verstrekt maar nog lang niet alle werkgevers doen daar aan mee.

De voor- en nadelen
De voordelen zijn natuurlijk dat je geen reistijd meer hebt en je kunt veel efficiënter werken doordat je vergaderingen houdt via beeldbellen. Ook veel huisdieren zien de voordelen doordat ze nu veel minder vaak alleen thuis zitten. Wanneer je kinderen hebt is het voordeel dat ze, als het niet nodig is, niet meer naar de opvang of naschoolse opvang hoeven.

Er zijn zeker ook nadelen, je hebt veel minder direct contact met je collega’s. Even elkaar op de hoogte houden van de succesvolle en minder succesvolle momenten van je werkdag bij het koffieapparaat is er niet meer bij. Wanneer je normaliter met meerdere collega’s in één ruimte werkt kun je met elkaar sparren bij complexe zaken en dit mis je dus als je vanuit huis werkt.

Tips voor fijner thuiswerken
Zorg voor een opgeruimde werkomgeving, troep leidt af. Creëer als het mogelijk is een eigen werkplek zonder al te veel afleiding. In plaats van dat je elke keer een nieuwe kop koffie pakt kun je ook een thermosfles aanschaffen. Zo heb je een lekkere warme kop koffie elk moment tot je beschikking. Leg ook de snacks klaar die je normaal op een werkdag op kantoor eet. Je bent eerder geneigd extra te snoepen als je iedere keer naar de keuken moet lopen om iets te eten. Zo houdt je de ‘Coronakilo’s’ een beetje onder controle.

Een andere slimme tip is. als je een langer telefoontje hebt, ga dan naar buiten en wandel terwijl je belt. Hierdoor krijg je frisse lucht en beweging. Kleed je ’s morgen ook aan en blijf niet in je joggingpak of pyjama. Leuk feitje is dat je productiever bent als je je schoenen aantrekt. Dus weg met de pantoffels!

 

Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt